TIRAMISU

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

ZDJĘCIE TAKIE SOBIE ALE TEN SMAK WYRÓWNA WSZYSTKO

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • prostokątna forma leciutko natłuszczona masłem.
    1 op. podłużnych biszkoptów
    2 op. po 250 gram Mascarpone /temperatura pokojowa/
    5 żółtek /skorupki polać wrzącą wodą/
    3 + 7 łyżek cukru pudru
    1 szklanka zimnej śmietany 30%
    kakao / ok. 4 łyżek/
    1 słoiczek dżemowy osączonych wiśni z syropu
    1 szkl. mocnej kawy rozpuszczalnej z dodatkiem Amaretto/ 6 łyżeczek kawy Jakobs Velwet zalać wrzącą wodą do ¾ wys. szklanki . przestudzić i do pełna dolać amaretto.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Tiramisu

Tiramisu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • TIRAMISU Z WIŚNIAMI 1. Żółtka utrzeć ze szczyptą soli i cukrem pudrem/7 łyżek/ na puszysty krem. Nadal ucierając dodawać po łyżce mascarpone.
    Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru pudru i połączyć z masą żółtkowo- serową.
    Ciastka zanurzać dosłownie na sekundkę w kawie z amaretto, osączając lekko i układać warstwę w formie.
    Na ciastka wyłożyć połowę kremu. posypać kakao. znów ułożyć nawilżone ciastka i na nie pozostały krem.
    Posypać kakao i na wierzch wyłożyć osączone wisienki, które nadają fantastyczny smak w połączeniu z kremem.
    Białka wykorzystać np do ciasta kokosowego
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować