Ten hamburger łamie stereotypy

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Hamburger jest pierwszą potrawą o której myślimy gdy ktoś rzuca hasło "fastfood"Ten przepis pokazuje, że można zrobić zdrowego hamburgera, o kaloryczności nie wyższej od dużej miski płatków z mlekiem

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • SKłADNIKI NA HAMBURGEROWE BUłKI:
    - mąka żytnia pełnoziarnista: 150 gramów
    - mąka pszenna (typ 550): 100 gramów
    - jaja całe: 1 sztuka
    - jogurt naturalny: 30 mililitrów
    - masło naturalne: 15 gramów
    - woda: 50 mililitrów
    - drożdże świeże piekarskie: 12 gramów
    - cukier: 0.5 łyżeczki
    - miód: 0.5 łyżeczki
    - cebula: 80 gramów
    - sól: 1 łyżeczka
    - sezam: 1 łyżka
    SKłADNIKI NA KOTLETY HAMBURGEROWE:
    - Wieprzowina (mięso od szynki): 300 gramów
    - jaja całe: 1 sztuka
    - mąka paszenna: 1 łyżeczka
    - posiekana natka pietruszki: 2 łyżki
    - Sól kuchenna: 1 łyżeczka
    - Chili proszek: 0.5 łyżeczki
    - pieprz czarny: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa do grila: 1 łyżeczka
    WARZYWA DO HAMBURGERóW:
    - Sałata lodowa duża: 20 gramów
    - pomiodry: 2 sztuki
    - kapusta pekińska: 70 gramów
    - czerwona cebula: 50 gramów
    - jogurt naturalny gęsty: 50 gramów
    - musztarda stołowa: 2 łyżeczki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bułki Dania główne Hamburgery

Ten hamburger łamie stereotypy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zaczynamy od przygotowania bułek.

    Cebulę drobno posiekać, podsmażać na patelni z 15 g masła (można również podlać trochę wodą).
    Na sam koniec, gdy cebulka już będzie miękka dodajemy pół łyżki miodu i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy cebulę ok 5-10 minut.
  • 2. W między czasie drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem odrobiny cukru.
    Rozczyn łączymy z resztą składników, dodajemy cebulę i wyrabiamy ciasto, które powinno następnie wyrastać około 1,5 godziny.
  • Hamburgerowe bułki 3. Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części, które dłońmi formujemy i rozklepujemy na duże płaskie placuszki o średnicy około 12 cm, układamy na papierze do pieczenia i pozwalamy wyrastać jeszcze około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je bardzo dokładnie dość gruba warstwą roztrzepanego jajka i posypujemy delikatnie ziarenkami sezamu.
    Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut (lub dłużej, aż się zarumienią).
  • Burgery 4. Przygotowanie mięsa.

    Pietruszkę należy drobno poszatkować i dodać do zmielonego mięsa wraz z przyprawami, mąką i jajkiem, całość dokładnie mieszamy.
  • Burgery 5. Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję mięsa, którą posypujemy dość obficie przyprawą do grilla i "podsmażamy" z obu stron.
  • 6. Sałatka i warzywa do hamburgerów -

    Do hamburgerów oprócz sałaty i pomidora można użyć również "mini sałatki" -
    Kapustę pekińska i czerwoną cebulę należy drobno posiekać i połączyć z
    jogurtem wymieszanym z musztardą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Amerykańska Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować