Hamburger jest pierwszą potrawą o której myślimy gdy ktoś rzuca hasło "fastfood"Ten przepis pokazuje, że można zrobić zdrowego hamburgera, o kaloryczności nie wyższej od dużej miski płatków z mlekiem
Ten hamburger łamie stereotypy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Zaczynamy od przygotowania bułek.
Cebulę drobno posiekać, podsmażać na patelni z 15 g masła (można również podlać trochę wodą).
Na sam koniec, gdy cebulka już będzie miękka dodajemy pół łyżki miodu i podsmażamy jeszcze 1-2 minuty, następnie zdejmujemy patelnię z ognia i studzimy cebulę ok 5-10 minut.
2.W między czasie drożdże rozpuszczamy w 50 ml ciepłej wody z dodatkiem odrobiny cukru.
Rozczyn łączymy z resztą składników, dodajemy cebulę i wyrabiamy ciasto, które powinno następnie wyrastać około 1,5 godziny.
3.Gotowe ciasto dzielimy na 4 równe części, które dłońmi formujemy i rozklepujemy na duże płaskie placuszki o średnicy około 12 cm, układamy na papierze do pieczenia i pozwalamy wyrastać jeszcze około 30 minut. Po tym czasie smarujemy je bardzo dokładnie dość gruba warstwą roztrzepanego jajka i posypujemy delikatnie ziarenkami sezamu.
Pieczemy w 180 stopniach ok 15 minut (lub dłużej, aż się zarumienią).
4.Przygotowanie mięsa.
Pietruszkę należy drobno poszatkować i dodać do zmielonego mięsa wraz z przyprawami, mąką i jajkiem, całość dokładnie mieszamy.
5.Na rozgrzaną patelnię nakładamy porcję mięsa, którą posypujemy dość obficie przyprawą do grilla i "podsmażamy" z obu stron.
6.Sałatka i warzywa do hamburgerów -
Do hamburgerów oprócz sałaty i pomidora można użyć również "mini sałatki" -
Kapustę pekińska i czerwoną cebulę należy drobno posiekać i połączyć z
jogurtem wymieszanym z musztardą.
Komentarze