Biszkopt 4 jajka,3/4szkl.cukru,3/4szkl.mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Masa z galaretek Galaretki:pomarańczowa, zielona i czerwona,puszka mandarynek,1 duży banan albo ananas z puszki,250ml.śmietany kremówki.
Tęczowa babka z galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Biszkopt :Ubij białka ,dodaj cukier i żółtka .Wsyp mąkę i proszek miksuj na małych obrotach. Wylej na okrągłą tortownice.Ciasto piecz 20 min.180st.Galaretkę pomarańczową przygotuj w 1 i 1/2 szkl. wody .Wlej do formy połowę galaretki wstaw do lodówki ,gdy stężeje poukładaj mandarynki zalej resztą galaretki wstaw do lodówki .Przygotuj zieloną galaretkę w 1 i 1/2 szkl.wody postępuj tak samo jak z pomarańczową galaretką układając pokrojonego banana albo ananasa .Wstaw do lodówki .Przygotuj czerwoną galaretkę w 1/2 szkl.wody gdy przestygnie ubij śmietanę i dodaj galaretkę wylej masę na stężone galaretki i szybko przyłóż biszkopt by się przykleił.Włóż babkę do lodówki najlepiej na noc .Przed wyłożeniem babki z formy zanurz spód formy na 1 min w wrzątku.przewróć biszkoptem do dołu i potrząsaj formą żeby babka wyszła.
Komentarze