Tęczowa babka z galaretek

4.5 (178 ocen)

  • 6 godz.

Ciekawy deser na przyjęcie dla dzieci

  • 6 godz.

Składniki:

  • Biszkopt 4 jajka,3/4szkl.cukru,3/4szkl.mąki,1 łyżeczka proszku do pieczenia.Masa z galaretek Galaretki:pomarańczowa, zielona i czerwona,puszka mandarynek,1 duży banan albo ananas z puszki,250ml.śmietany kremówki.
Wystaw ocenę:

4.5 (178 ocen)

Zobacz również:

Desery

Tęczowa babka z galaretek - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Biszkopt :Ubij białka ,dodaj cukier i żółtka .Wsyp mąkę i proszek miksuj na małych obrotach. Wylej na okrągłą tortownice.Ciasto piecz 20 min.180st.Galaretkę pomarańczową przygotuj w 1 i 1/2 szkl. wody .Wlej do formy połowę galaretki wstaw do lodówki ,gdy stężeje poukładaj mandarynki zalej resztą galaretki wstaw do lodówki .Przygotuj zieloną galaretkę w 1 i 1/2 szkl.wody postępuj tak samo jak z pomarańczową galaretką układając pokrojonego banana albo ananasa .Wstaw do lodówki .Przygotuj czerwoną galaretkę w 1/2 szkl.wody gdy przestygnie ubij śmietanę i dodaj galaretkę wylej masę na stężone galaretki i szybko przyłóż biszkopt by się przykleił.Włóż babkę do lodówki najlepiej na noc .Przed wyłożeniem babki z formy zanurz spód formy na 1 min w wrzątku.przewróć biszkoptem do dołu i potrząsaj formą żeby babka wyszła.

Porady

Ja używam do tej babki kamiennej formy

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować