Kruche ciasto z budyniem, pianką i wiśniami

4.5 (187 ocen)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Kruche kakaowe ciasto z wiśniami pozostałymi z przygotowywania nalewki ułożonymi na warstwie budyniu i przykrytymi pianką budyniową. Doskonałe do kawy czy herbaty, na niedzielę jak znalazł :)

  • 2 godz.
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • ciasto:
    225 g mąki pszennej tortowej
    150 g masła
    75 g cukru pudru
    3 żółtka
    1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
    1 łyżka kakao
    budyń:
    500 ml mleka
    1 op. budyniu waniliowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    1 łyżka cukru
    pianka budyniowa:
    3 białka
    1/2 szklanki drobnego cukru
    75 ml oleju
    1 op. budyniu waniliowego
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    szczypta soli
    dodatkowo:
    200 g wiśni pozostałych z przygotowywania nalewki lub odsączonych wiśni z kompotu
    ew. cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (187 ocen)

Kruche ciasto z budyniem, pianką i wiśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Około 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 35cm x 13cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
  • 2. Przygotowujemy budyń: proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym, mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Budyń rozprowadzamy na podpieczonym cieście.
  • 3. Wiśnie przekrawamy na połowy, przy okazji usuwamy ewentualne pestki. Rozkładamy równomiernie na budyniu.
  • 4. Przygotowujemy piankę budyniową: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, wsypujemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną i wlewamy olej, jeszcze chwilę miksujemy. Pianę wykładamy na warstwę wiśni. Na wierzch ścieramy na tarce wyjęte z lodówki ciasto.
  • 5. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia i schładzamy. Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciekawszy efekt uzyskamy, jeśli jeden z budyniów waniliowych zastąpimy budyniem wiśniowym.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wiśnie

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować