Kruche ciasto z budyniem, pianką i wiśniami

  • wyświetlono: 867 |
  • dodany do książki kucharskiej: 3 |
  • polecenia: 0

Kruche kakaowe ciasto z wiśniami pozostałymi z przygotowywania nalewki ułożonymi na warstwie budyniu i przykrytymi pianką budyniową. Doskonałe do kawy czy herbaty, na niedzielę jak znalazł :)

portret
  • 12 porcje
  • 120min

Składniki

ciasto:
225 g mąki pszennej tortowej
150 g masła
75 g cukru pudru
3 żółtka
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka kakao
budyń:
500 ml mleka
1 op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
1 łyżka cukru
pianka budyniowa:
3 białka
1/2 szklanki drobnego cukru
75 ml oleju
1 op. budyniu waniliowego
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
szczypta soli
dodatkowo:
200 g wiśni pozostałych z przygotowywania nalewki lub odsączonych wiśni z kompotu
ew. cukier puder do posypania

Sposób przygotowania przepisu:

Kruche ciasto z budyniem, pianką i wiśniami

  • 1. Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i kakao, dodajemy masło i żółtka i zagniatamy ciasto. Około 1/3 ciasta zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki. Pozostałym ciastem wylepiamy dno formy o wymiarach 35cm x 13cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na ok. 30 minut. Następnie podpiekamy w piekarniku nagrzanym do 170 stopni przez 12 minut.
  • 2. Przygotowujemy budyń: proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy w 1/2 szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotowujemy z cukrem, wlewamy mleko z proszkiem budyniowym, mieszamy i podgrzewamy do zgęstnienia. Budyń rozprowadzamy na podpieczonym cieście.
  • 3. Wiśnie przekrawamy na połowy, przy okazji usuwamy ewentualne pestki. Rozkładamy równomiernie na budyniu.
  • 4. Przygotowujemy piankę budyniową: białka ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, nadal ubijając dodajemy stopniowo cukier. Kiedy cukier się rozpuści, wsypujemy proszek budyniowy i mąkę ziemniaczaną i wlewamy olej, jeszcze chwilę miksujemy. Pianę wykładamy na warstwę wiśni. Na wierzch ścieramy na tarce wyjęte z lodówki ciasto.
  • 5. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i pieczemy 40 minut. Upieczone ciasto odstawiamy do całkowitego ostudzenia i schładzamy. Przed podaniem można ciasto posypać cukrem pudrem.

Porady

Ciekawszy efekt uzyskamy, jeśli jeden z budyniów waniliowych zastąpimy budyniem wiśniowym.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

wiśnie z nalewkiDeserwiśnie z kompotupodwieczorekciasto z budyniemciasto na niedzielęciasto do kawyciasto z wiśniamiciasto do herbatykruche ciasto kakaoweciasto z pianką budyniową

Komentarze

Podobne przepisy

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche ciasto z gruszkami i budyniem

Niesamowicie kruche ciacho z niebiańskimi...

Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową.

Dodane przez: Czarek

Wiśnie w kruchym cieście z pianką poziomkową

Pyszne ciasto z wykorzystaniem...

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Dodane przez: edytaha

Ciasto kruche z jabłkami i budyniem

Delikatne, ostatnio bardzo modne...

Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową.

Dodane przez: weronika63

Wiśnie w kruchym cieście z pianką truskawkową

Pyszne ciasto z wykorzystaniem...

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Dodane przez: Patrycja33

Kruche ciasto z jabłkami i budyniem

Niebiańskie ciasto z jabłkami pokrojonymi...

image-209bhx0

Dodane przez: Primavera77

Kruche ciasto z pianką i borówką amerykańską

Zachciało mi się borówek i kruchego...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE