Tartaletki z lemon curd i bezą

3 (1 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne, słodkie i kwaskowe zarazem tartaletki to propozycja na fajny deser dla dzieci i dorosłych.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    200 g mąki
    100 g zimnego masła
    60 g cukru pudru
    1 żółtko
    2 łyżki zimnej wody
    szczypta soli
    Beza:
    3 białka
    125 g cukru
    szczypta soli
    2 łyżeczki soku z cytryny
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    Lemon curd:
    150 ml świeżo wyciśniętego soku z cytryny (3 średnie cytryny)
    1 łyżeczka skórki startej z cytryny
    180 g cukru
    3 żółtka
    1 duże jajko
    1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
    80 g masła 82 %
Wystaw ocenę:

3 (1 ocen)

Tartaletki z lemon curd i bezą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Lemon curd: Jajko i żółtka dobrze roztrzepać w rondelku, dodać sok i skórkę z cytryny, cukier i mąkę ziemniaczaną. Podgrzewać na wolnym ogniu (lub w kąpieli wodnej) cały czas mieszając przez kilka minut. Kiedy krem zacznie gęstnieć zdjąć z ognia i dodać pokrojone w kostkę masło. Ponowie postawić na gazie i chwilę podgrzewać do całkowitego rozpuszczenia się masła i zgęstnienia kremu. Gotowy krem wystudzić i przelać do słoika.
  • 2. Ciasto: Mąkę z cukrem przesiać. Dodać sól, żółto, wodę i zimne, pokrojone w kostkę masło. Wyrobić ciasto ręcznie lub mikserem. Zawinąć w folię spożywczą i schować do lodówki na 30 minut do schłodzenia. Schłodzone ciasto podzielić na 6 części i każdą z nich rozwałkować na okrąg. Wylepić tartaletki pozostawiając wyższy rant. Spód nakłuć kilkukrotnie widelcem. Na każdą foremkę położyć kawałek papieru do pieczenia i obciążyć np. suchymi ziarnami fasoli. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (grzałka góra-dół) i piec przez 15 minut z obciążeniem i kolejne 15 minut bez obciążenia. Tartaletki wyjąć z piekarnika i przestudzić. Każdą wysmarować 2 łyżkami lemon curd.
  • 3. Beza: Do białek dodać szczyptę soli i ubijać, aż piana zacznie bieleć. Dodać stopniowo cukier cały czas ubijając, pod koniec ubijania dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Białka powinny być szkliste i ubite na sztywno. Pianę z białek ułożyć na lemon curd i uformować łyżką stożek. Tartaletki wstawić do nagrzanego do 140 stopni piekarnika na około 25 minut lub do czasu, aż beza będzie zarumieniona i krucha z wierzchu.

Porady

Ciasto kruche, nie lubi długiego ugniatania i kontaktu z ciepłymi dłońmi, więc najlepiej zagnieść je w robocie. Masło powinno być dobrze schłodzone, a woda bardzo zimna. Przed pieczeniem, wyklejone ciastem tartaletki można schować na 15 minut do lodówki, aby ciasto odpoczęło. Ważne jest nakłucie dna widelcem, zapobiegnie to wybrzuszaniu się spodu. Obciążenie w pierwszej fazie pieczenia ma zapobiec skurczenia się tart. Do obciążenia można użyć specjalnych (przeznaczonych do tego celu) kulek ceramicznych lub po prostu suchych ziaren fasoli, grochu czy po prostu grubej soli.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Białka Jajka Mąka Masło Cytryna

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować