Tartaletki z czarną porzeczką

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Kruche ciasto i sezonowe owoce to duet, który zawsze się sprawdza. Przygotowując ostatni deser padło na czarną porzeczkę, której wyrazisty, orzeźwiający smak jest nie do podrobienia:).

  • 1 godz. 10 min
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:
    • 30 dag mąki pszennej,
    • 15 dag margaryny,
    • 8 dag cukru pudru,
    • 3 żółtka,
    • ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,

    Dodatkowo:
    • Tłuszcz do wysmarowania foremek,
    • Około 350 gram czarnej porzeczki,
    • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
    Kruszonka:
    • 120 g mąki,
    • 50 gram cukru kryształu,
    • 1 cukier waniliowy,
    • 60 gram masła
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tartaletki Desery

Tartaletki z czarną porzeczką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki ciasta 1. Mąkę przesiewamy na stolnicę. Dodajemy do niej pozostałe składniki ciasta i zarabiamy je.
  • wykrawanie 2. Gotowe ciasto wałkujemy na grubość około 0,4 mmm. Z ciasta za pomocą foremek wykrawamy koła. Wyciętymi kołami wyklejamy środki foremek.
  • nakładanie owoców 3. Umytą i osuszoną porzeczkę łączymy z mąką ziemniaczaną.
    Tak przygotowanymi owocami wypełniamy środki ciasta kruchego.
  • nakładanie kruszonki 4. Na owoce wykładamy kruszonkę.
    Całość wkładamy do nagrzanego piekarnika. Tartaletki pieczemy około 20-25 minut w 180°C do zrumienienia.

    KRUSZONKA: Składniki kruszonki przekładamy do miski. Rozkruszmy je w dłoniach do uzyskania kruszonki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czarna porzeczka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować