Tartaletki ogrodowe

0 (0 ocen)

  • 40 min

Letnie tarteletki ogrodowe bo z owocami które rosły w ogrodzie mojej cioci.Rzekłabym że ciacha z krzaka, no może nie dosłownie ale prawie.

  • 40 min

Składniki:

  • ciasto:
    250 g mąki pszennej typ 500
    125 g masła zimnego
    1 łyżka wody zimnej
    2 żółtka
    sól szczypta
    2 łyżki cukru pudru płaskie

    nadzienie:
    1 budyń waniliowy bez cukru
    2 łyżki cukru
    1 i 1/2 szklanki mleka
    250 g serek mascarpone

    150 g malin
    100 g borówek
    100 g jeżyn
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery Ciastka

Tartaletki ogrodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciasto 1. Do miski przesiewam mąkę, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, wodę, sól, cukier puder. Ciasto kroję nożem następnie zagniatam szybko, im krócej tym lepiej.
  • ciasto w foremkach 2. Wkładam na godzinę do lodówki albo na 20 minut do zamrażalnika. Dzielę na sześć części i każdą rozwałkowuję na papierze do pieczenia, nie przykleja się wtedy ciasto, można podsypać mąką. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą, układam rozwałkowane ciasto. Mocno dociskam i nakłuwam widelcem.
  • upieczone tartaletki 3. Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na około 20 minut aż się zrumienią.

  • krem 4. Krem:
    Budyń rozrabiam w pół szklanki mleka, dodaję cukier. Resztę mleka zagotowuję. Budyń wlewam do gotującego mleka i mieszam. Odstawiam przykryty folią do przestudzenia, nie wytworzy się kożuch wtedy. Serek mascarpone miksuje, dodaję po łyżce budyniu i tak do połączenia się składników. Zimne tarteletka napełniam kremem, układam, maliny, jeżyny, borówki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Borówki amerykańskie Budyń Jeżyny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować