Tartaletki ogrodowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do miski przesiewam mąkę, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, wodę, sól, cukier puder. Ciasto kroję nożem następnie zagniatam szybko, im krócej tym lepiej.
2.Wkładam na godzinę do lodówki albo na 20 minut do zamrażalnika. Dzielę na sześć części i każdą rozwałkowuję na papierze do pieczenia, nie przykleja się wtedy ciasto, można podsypać mąką. Foremki do tarteletek smaruję tłuszczem i wysypuję bułką tartą, układam rozwałkowane ciasto. Mocno dociskam i nakłuwam widelcem.
3.Wstawiam do nagrzanego piekarnika temp 180 stopni góra dół na około 20 minut aż się zrumienią.
4.Krem:
Budyń rozrabiam w pół szklanki mleka, dodaję cukier. Resztę mleka zagotowuję. Budyń wlewam do gotującego mleka i mieszam. Odstawiam przykryty folią do przestudzenia, nie wytworzy się kożuch wtedy. Serek mascarpone miksuje, dodaję po łyżce budyniu i tak do połączenia się składników. Zimne tarteletka napełniam kremem, układam, maliny, jeżyny, borówki.
Komentarze