Tartaletki drożdżowe z karmelizowaną cebulą i rukolą

0 (0 ocen)

tylko domowa pizza stawia mnie na nogi :) Dziś w formie mini z moją ulubioną marmoladą z cebuli.

Składniki:

  • Żyję ostatnio fizycznie w biegu a psychicznie w zawieszeniu. Mój typowy tydzień wygląda tak: zumba, fitness, szkoła językowa, praca zawodowa, druga praca na zlecenie, trzecia praca na zlecenie, pisanie do lokalnej gazety, pisanie do e-magazynu Coolmag, działalność w stowarzyszeniu, ogólnie blogosfera, prowadzenie cateringu, otwarcie kawiarni., częste wizyty u weterynarza. I inne domowe bzdety ;) i tylko domowa pizza stawia mnie na nogi :) Dziś w formie mini z moją ulubioną marmoladą z cebuli.
    Pozdrawiam, idę spać! :) a nie!....za pół godziny mam angielski a potem zumbę.... no nic, kiedyś przyjdzie czas na spanie...

    Składniki na ciasto drożdżowe na 4 szt.:
    15 g świeżych drożdży
    150 ml ciepłej wody
    1/2 łyżeczki cukru
    250 g mąki pszennej
    1 łyżeczka soli
    1 łyżka oliwy z oliwek



    Składniki na farsz:
    4 - 5 dużych, czerwonych cebuli
    1 łyżka octu balsamicznego
    1 łyżeczka cukru brązowego
    2 szczypty soli
    pieprz do smaku
    1 łyżeczka prowansalskich ziół

    Dodatkowo:
    1 kulka mozzarelli
    4 garści rukoli


    Farsz: cebule kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Dodajemy 1 łyżkę octu balsamicznego, sól, cukier, pieprz, zioła. I smażymy aż cebula się skarmelizuje.

    Ciasto: Robimy zaczyn: drożdże mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn, oliwę. Wyrabiamy ciasto a potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1, 5 h godziny.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na duży placek a następnie wykrawamy 4 kółka o średnicy: 11 cm. Odstawiamy na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie wykrojone kółka ciasta wkładamy do natłuszczonych foremek.

    Finał: Nakładamy po 1 plasterku mozzarelli i po 2 łyżki marmolady z cebuli. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Gotowe tartaletki posypujemy świeżą rukolą.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Tartaletki Marmolady Pizza

Tartaletki drożdżowe z karmelizowaną cebulą i rukolą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Farsz: cebule kroimy w piórka, podsmażamy na maśle, dolewamy odrobinę wody i dusimy aż do odparowania. Dodajemy 1 łyżkę octu balsamicznego, sól, cukier, pieprz, zioła. I smażymy aż cebula się skarmelizuje.
  • 2. Ciasto: Robimy zaczyn: drożdże mieszamy z ciepłą wodą, dodajemy cukier i 2 łyżki mąki. Odstawiamy na około 15 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
    Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy sól, zaczyn, oliwę. Wyrabiamy ciasto a potem przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1, 5 h godziny.
    Wyrośnięte ciasto rozwałkujemy na duży placek a następnie wykrawamy 4 kółka o średnicy: 11 cm. Odstawiamy na około 1/2 godziny do podrośnięcia w ciepłe miejsce pod przykryciem. Następnie wykrojone kółka ciasta wkładamy do natłuszczonych foremek.
  • 3. Finał: Nakładamy po 1 plasterku mozzarelli i po 2 łyżki marmolady z cebuli. Pieczemy 15 minut w piekarniku nagrzanym do 240 stopni. Gotowe tartaletki posypujemy świeżą rukolą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować