Fava z karmelizowaną cebulą

  • wyświetlono: 60 |
  • dodany do książki kucharskiej: 1 |
  • polecenia: 0

Fava, która tak bardzo nam posmakowała podczas wakacji na boskiej Santorini, że postanowiłam przywieźć przepis na nią ze sobą. To tradycyjne danie to pasta z żółtego grochu, jednej z niewielu roślin uprawianych na tej greckiej wyspie. Podawane w różny sposób, w mojej wersji będzie taka, która najbardziej mi smakowała - z karmelizowaną czerwoną cebulką.

ja
  • 6 porcje
  • 55min
  • Łatwy

Składniki

SKŁADNIKI NA FAVĘ:
300 g suchego żółtego grochu (połówki, bo szybciej się ugotują i nie trzeba ich namaczać)
1 mała czerwona cebula
1-2 liście laurowe
1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
sok z 1/2 cytryny
2-3 ząbki czosnku
sól, pieprz
dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia
2-3 łyżki kaparów do podania
KARMELIZOWANA CEBULA:
3 czerwone cebule
2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
1-2 łyżki octu balsamicznego
3 łyżki oliwy
sól

Sposób przygotowania przepisu:

Fava z karmelizowaną cebulą

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Tymianek zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Przelej przez drobne sitko lub gazę i dokładnie odciśnij. Tymianek wyrzuć, a napar pozostaw.
    Czosnek obierz, a następnie przeciśnij przez praskę i zalej 2 łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu czosnek będzie wyjątkowo delikatny.
    Groch przełóż na sitko i płucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Przełóż do garnka, zalej wodą na 2,5 centymetra nad grochem. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, w międzyczasie zbierając szumowiny.
    Dodaj liście laurowe, pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz napar z tymianku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż groch będzie całkowicie miękki (45-60 minut). W razie potrzeby dolewaj niewielką ilość wody, aby groch się nie przypalił.
    Usuń liście laurowe, a groch i cebulę, z dodatkiem oliwy i czosnku z sokiem z cytryny zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Ilość oliwy w oryginalnym wydaniu bywa całkiem spora, ja dodałam 2 łyżki.
    Pastę z grochu wyłóż na półmisek lub dużą miskę. Na wierzch rozłóż cebulę, posyp kaparami. Dodatkowo możesz skropić oliwą.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KARMELIZOWANEJ CEBULI:
    Cebulę obierz i pokrój w piórka lub plasterki o grubości 3 mm (drobniejsze wyschną, a nie skarmelizują się).
    Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę, dobrze wymieszaj, aby obtoczyć w oliwie. Cebulę smaż, a raczej gotuj na bardzo małym ogniu, aby ją zmiękczyć.
    Gdy będzie miękka, dodaj sól, cukier oraz ocet balsamiczny i jeszcze trochę gotuj. Na koniec dodaj odrobinę wody, zamieszaj i zbierz cebulę z całej patelni.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

cebulakuchnia greckagrochze świata

Komentarze

Podobne przepisy

KANAPKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, KURCZAKIEM I KARMELIZOWANĄ CEBULĄ

Dodane przez: Ostra Na Słodko

KANAPKA Z PIECZONĄ DYNIĄ, KURCZAKIEM I KARMELIZOWANĄ...

Dziś mam dla Was przepis na genialna...

Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą śliwkową i suszonymi wiśniami

Dodane przez: 2milutka

Śledzie w karmelizowanej cebuli z konfiturą...

Śledzie na świąteczny stół w nowoczesnym...

Śledzie w śmietanie z cebulą

Dodane przez: juchab

Śledzie w śmietanie z cebulą

Przepis na śledzie w śmietanie...

burger

Dodane przez: SprytnaChochla

Burger z karmelizowaną cebulą w kukurydzianej...

Świeżo pieczona, chrupiąca kukurydziana...

Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej cebuli

Dodane przez: Wędrówki po kuchni

Biała kiełbasa na karmelizowanej czerwonej...

Nie zbyt skomplikowana potrawa,prosta...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE