Fava z karmelizowaną cebulą

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Fava, która tak bardzo nam posmakowała podczas wakacji na boskiej Santorini, że postanowiłam przywieźć przepis na nią ze sobą. To tradycyjne danie to pasta z żółtego grochu, jednej z niewielu roślin uprawianych na tej greckiej wyspie. Podawane w różny sposób, w mojej wersji będzie taka, która najbardziej mi smakowała - z karmelizowaną czerwoną cebulką.

  • 55 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • SKŁADNIKI NA FAVĘ:
    300 g suchego żółtego grochu (połówki, bo szybciej się ugotują i nie trzeba ich namaczać)
    1 mała czerwona cebula
    1-2 liście laurowe
    1 czubata łyżeczka suszonego tymianku
    sok z 1/2 cytryny
    2-3 ząbki czosnku
    sól, pieprz
    dobrej jakości oliwa z pierwszego tłoczenia
    2-3 łyżki kaparów do podania
    KARMELIZOWANA CEBULA:
    3 czerwone cebule
    2-3 łyżeczki cukru trzcinowego
    1-2 łyżki octu balsamicznego
    3 łyżki oliwy
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Fava z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. PRZYGOTOWANIE:
    Tymianek zalej wrzątkiem i odstaw na 10-15 minut. Przelej przez drobne sitko lub gazę i dokładnie odciśnij. Tymianek wyrzuć, a napar pozostaw.
    Czosnek obierz, a następnie przeciśnij przez praskę i zalej 2 łyżkami soku z cytryny. Dzięki temu czosnek będzie wyjątkowo delikatny.
    Groch przełóż na sitko i płucz pod bieżącą wodą, aż woda będzie czysta. Przełóż do garnka, zalej wodą na 2,5 centymetra nad grochem. Przykryj i doprowadź do wrzenia. Zmniejsz ogień i gotuj kilka minut, w międzyczasie zbierając szumowiny.
    Dodaj liście laurowe, pokrojoną w ćwiartki cebulę oraz napar z tymianku. Gotuj pod przykryciem na małym ogniu, aż groch będzie całkowicie miękki (45-60 minut). W razie potrzeby dolewaj niewielką ilość wody, aby groch się nie przypalił.
    Usuń liście laurowe, a groch i cebulę, z dodatkiem oliwy i czosnku z sokiem z cytryny zmiksuj na gładką pastę. Dopraw solą i pieprzem. Ilość oliwy w oryginalnym wydaniu bywa całkiem spora, ja dodałam 2 łyżki.
    Pastę z grochu wyłóż na półmisek lub dużą miskę. Na wierzch rozłóż cebulę, posyp kaparami. Dodatkowo możesz skropić oliwą.
  • 2. PRZYGOTOWANIE KARMELIZOWANEJ CEBULI:
    Cebulę obierz i pokrój w piórka lub plasterki o grubości 3 mm (drobniejsze wyschną, a nie skarmelizują się).
    Na dużej patelni rozgrzej 2 łyżki oliwy. Dodaj pokrojoną cebulę, dobrze wymieszaj, aby obtoczyć w oliwie. Cebulę smaż, a raczej gotuj na bardzo małym ogniu, aby ją zmiękczyć.
    Gdy będzie miękka, dodaj sól, cukier oraz ocet balsamiczny i jeszcze trochę gotuj. Na koniec dodaj odrobinę wody, zamieszaj i zbierz cebulę z całej patelni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula Groch

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować