Zupa z karmelizowaną cebulą

5 (178 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Przepis pochodzi z książki Annabel Langbein "Kuchnia w stylu wolnym" - warty wypróbowania.

  • 30 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • ZUPA:
    1/2 kg czerwonej cebuli
    1,5 szklanki wody
    1/3 szklanki cukru trzcinowego
    1/3 szklanki octu balsamicznego
    3 łyżki oliwy z oliwek
    1 łyżeczka soli morskiej
    świeżo mielony pieprz
    600 ml bulionu wołowego

    NA GRZANKI:
    kilka kromek ciabaty, bagietki lub dobrego domowego chleba
    5 dkg ostrego, wyraźnego w smaku sera (gruyere, cheddar)
Wystaw ocenę:

5 (178 ocen)

Zobacz również:

Zupy Zupa cebulowa Karmel

Zupa z karmelizowaną cebulą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Zupa z karmelizowaną cebulą 1. ZUPA:
    Cebulę obrać i pokroić w pióra.

    Do rondla przełożyć pokrojoną cebulę, wsypać cukier, sól, dodać ocet balsamiczny oraz oliwę. Wszystko zalać wodą.

    Doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień. Dusić na wolnym ogniu co jakiś czas mieszając do całkowitej redukcji płynu. Pod koniec należy uważać aby cebula się nie przypaliła.

    Do cebuli wlać bulion, doprawić świeżo mielonym pieprzem. Gotować na wolnym ogniu kilka minut.
  • 2. GRZANKI:
    Ser zetrzeć na drobnych wiórkach, posypać kromki bułki. Podpiec w piekarniku na chrupiąco.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować