Tarta z łososiem i szpinakiem

4.63 (8 ocen)

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Wytrawna tarta to świetny pomysł na obiad lub kolację dla całej rodziny. Tarta z rybą idealnie sprawdzi się także na świątecznym stole. Dzisiaj zapraszam Was na pyszną, delikatną i mięciutką tatrę ze świeżym łososiem, szpinakiem i puszystą masą z sera, śmietanki i jajek.

  • 30 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • CIASTO
    - 200 g mąki
    - 125 g masła
    - 1 żółtko
    - 2 łyżeczki mleka
    - 1 płaska łyżeczka soli

    NADZIENIE
    - 250 g świeżego łososia
    - 200 g szpinaku baby
    - 1 ząbek czosnku
    - 200 ml śmietanki 36 %
    - 150 g tartego sera Mozzarella
    - 4 jajka
    - 1 łyżka masła
    - 2 szczypty gałki muszkatołowej
    - 0,5 łyżeczki oregano
    - sól i pieprz do smaku
    ________________________________
    BLASZKA: 24 cm forma do tarty
Wystaw ocenę:

4.63 (8 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słono

Tarta z łososiem i szpinakiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na początku przygotowujemy kruche ciasto. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy żółtko, 2 łyżeczki mleka, sól oraz pokrojone na kawałki zimne masło i zagniatamy. Z ciasta formujemy kulę, którą owijamy w folię spożywczą i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  • 2. Po tym czasie ciasto ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy na okrągły placek (najlepiej włożyć ciasto pomiędzy 2 arkusze papieru do pieczenia, co zapobiegnie przyklejaniu do wałka). Rozwałkowany placek przekładamy do formy wysmarowanej masłem, dokładnie formujemy go na dnie oraz kształtnych bokach formy i gęsto nakłuwamy ciasto widelcem (nakłucia zapobiegną wyrastaniu ciasta). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C na około 15 minut.
  • 3. Podczas pieczenia spodu przygotowujemy wypełnienie. Szpinak baby podsmażamy na maśle do momentu, aż odparuje wodę, a następnie dodajemy do niego przeciśnięty przez praskę czosnek i doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
  • 4. Do naczynia dodajemy śmietankę oraz jajka i miksujemy na jednolitą masę. Do zmiksowanej masy dodajemy starty ser oraz 1/3 podsmażonego szpinaku. Całość doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową oraz oregano i dokładnie mieszamy wszystko łyżką. Łososia kroimy w około 2 cm kawałki i oprószamy je solą oraz pieprzem.
  • 5. Masę wylewamy na podpieczony spód i zanurzamy w niej kawałki łososia, pomiędzy którymi układamy pozostałą część szpinaku. Blaszkę ponownie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 170 stopni C i pieczemy przez około 30 minut.

    * Gotową tatrę podajemy z ulubionymi sosami. Świetnie sprawdzi się sos czosnkowy oraz pomidorowy.

Porady

Pozostałą tartę można włożyć do lodówki i podgrzać w piekarniku na drugi dzień. Jeśli planujecie zrobić ją na Święta to spokojnie można przygotować ją dzień wcześniej.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Łosoś Szpinak Mozzarella

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować