Tarta ze sliwkami, cynamonem i marmoladą morelową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mąkę przesiać na stolnicę lub do miski, zrobić wgłębienie, wbić jajko, dodać rum, skórkę z cytryny, cukier, cukier waniliowy, chwilę wygniatać, a następnie dodać pokrojone w płatki zimne masło. Wygniatać ciasto, aż będzie jednolite, uformować kulę i wstawić do lodówki na przynajmniej 30 minut.
Formę na tartę wysmarować masłem i posypać bułką tartą (ewentualnie mąką) i wyłożyć ciasto, formując równe brzegi. Ciasto możecie również rozwałkować i wyłożyć do foremki. Posmarować marmoladą, tworząc cienką warstwę.
Wysypać na ciasto zmielone migdały i wyłożyć śliwki. Posypać delikatnie cynamonem i cukrem brązowym. Jeśli śliwki są bardzo soczyste proponuję posypać je z wierzchu większą ilością migdałów. Na wierzch można użyć płatków migdałowych. Ja już tego nie robiłam.
Tartę piec około 40 minut w temperaturze 175 stopni z termoobiegiem. Wystudzić i posmarować marmoladą morelową, a następnie wstawić do lodówki. Można również ozdobić cukrem pudrem.
Komentarze