TARTA GALETTE ZE ŚLIWKAMI I CYNAMONEM

0 (0 ocen)

  • 60 min

Słodka, krucha tarta, ze śliwkowym wnętrzem. Idealna na deser!

  • 60 min

Składniki:

  • 200g mąki pszennej
    150g masła
    szczypta soli
    3 łyżki cukru do wypieków
    1 łyżeczka cynamonu
    300g konfitury śliwkowej (u mnie: domowa)
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta galette ze śliwkami i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1.
    Masło posiekać razem z mąką (polecam to zrobić w blenderze), dodać cukier, sól i szybko zagnieść ciasto. Uformować z ciasta kulę i włożyć do lodówki na ok. 20-30 minut. Schłodzone ciasto rozwałkować (na papierze do pieczenia) w okrąg o średnicy ok. 35-40 cm. Na środek wyłożyć konfiturę śliwkową, zostawiając ok. 8 cm margines z ciasta. Brzegi ciasta zawinąć do środka, tak by zachodziły na konfiturę. Całość posypać cynamonem. Delikatnie przenieść na blachę. Piec w 200 stopniach (termoobieg) przez ok. 45 minut, aż ciasto będzie złociste.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować