PrzyslijPrzepis.plhttp://www.przyslijprzepis.pl/images/logo.png19874Pierogi ze sliwkamihttps://www.przyslijprzepis.pl/media/cache/default_view/uploads/media/recipe/0007/69/pierogi-ze-sliwkami.jpeg39842988http://www.przyslijprzepis.pl/przepis/pierogi-ze-sliwkami
Ciasto:
300 g mąki pszennej
Gorąca woda
Szczypta soli
Farsz:
Śliwki (mogą być mrożone)
1 opakowanie cukru waniliowego
Ok. 2 łyżki cukru
Odrobina cynamonu
Sposób przygotowania przepisu:
Pierogi ze sliwkami
1.
Mąkę przesiać do miski, posolić, wlać gorącą wodę , wymieszać łyżką. Zagnieść elastyczne i miękkie ciasto. Ciasto przykryć ściereczką i pozwolić mu odpocząć przez około 30 minut.
Śliwki umyć, wyjąć pestki. Mrożonych owoców nie rozmrażać. Śliwki można pokroic w połówki lub mniejsze kawałki, następnie posłodzić, przyprawić cynamonem, wymieszać.
Ciasto rozwałkować, niewielką szklanką wyciąć kółka, nałożyć owoce i dokładnie zlepiac brzegi pierogów.
W garnku zagotować lekko osoloną wodę, dodać łyżkę oleju (dzięki temu pierogi na talerzu nie będą się sklejać). Wrzucać po kilka pierogów i gotować ok. 2 minut od wypłynięcia na powierzchnię.
Porady
Idealnym dodatkiem do pierogów z owocami jest prosty sos z gęstej śmietany i cukru waniliowego.
Ładowanie
Trwa ładowanie...
Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników
Musisz być zalogowany do serwisu, aby dodać zdjęcie
Komentarze