Tarta z boczkiem jest idealnym sposobem na przekonanie miłośników tradycyjnych polskich smaków do odrobiny nowoczesności. W dodatku wygląda elegancko, zwłaszcza podawana z sałatą z dressingiem.
35 min
Dla 4 osób
Łatwy
Składniki:
Na formę o średnicy ok. 22cm
Ciasto
-200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
-100 g masła
-1 żółtko
-łyżka śmietany 18%
-łyżeczka cukru
-1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
-szczypta soli
Tarta z wędzonym boczkiem i szypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, przełożyć na talerz i osączyć z tłuszczu.
Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.
W miseczce dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną, szczypiorkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na ciasto wyłożyć ostudzony boczek. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 10-15 minut w 180st. (do momentu stężenia masy).
Komentarze