Tarta z wędzonym boczkiem i szypiorkiem

0 (0 ocen)

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Tarta z boczkiem jest idealnym sposobem na przekonanie miłośników tradycyjnych polskich smaków do odrobiny nowoczesności. W dodatku wygląda elegancko, zwłaszcza podawana z sałatą z dressingiem.

  • 35 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę o średnicy ok. 22cm
    Ciasto
    -200 g mąki pszennej (ok. 1 i 1/3 szklanki)
    -100 g masła
    -1 żółtko
    -łyżka śmietany 18%
    -łyżeczka cukru
    -1/3 łyżeczki proszku do pieczenia
    -szczypta soli

    Farsz
    -300 g wędzonego boczku
    -2 łyżki
    -4 jajka
    -3 łyżki śmietany 18%
    -mały pęczek szczypiorku
    -gałka muszkatołowa
    -sól, pieprz
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z wędzonym boczkiem i szypiorkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Boczek pokroić w kostkę i usmażyć na chrupko, przełożyć na talerz i osączyć z tłuszczu.
    Składniki na ciasto posiekać. Zagnieść gładkie kruche ciasto. Wylepić formę do tarty. Ciasto obciążyć kuleczkami do pieczenia albo gęsto ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego do 180st piekarnika. piec 8-10min.
    W miseczce dokładnie wymieszać jajka ze śmietaną, szczypiorkiem, gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na ciasto wyłożyć ostudzony boczek. Zalać masą jajeczno-śmietanową. Piec 10-15 minut w 180st. (do momentu stężenia masy).
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Boczek Boczek wędzony

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować