Tarta z truskawkami i kremem mascarpone

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta z sezonowymi truskawkami.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 300 g truskawek
    6 łyżek konfitury malinowej
    3 łyżki soku z cytryny
    Spód:
    250 g mąki
    150 g masła
    szczypta soli
    2 łyżki cukru
    1 jajko

    Krem mascarpone:
    500 g sera mascarpone
    pół szklanki śmietanki kremowej 30%
    6 łyżek cukru
    1 łyżka cukru wanilinowego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Tarta z truskawkami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Truskawki opłukać, osuszyć ,oderwać szypułki, przekroić na połówki,następnie podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić i wymieszać z truskawkami. Wstawić do lodówki.

    Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier i sól,a następnie siekać nożem na desce aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę. Zrobioną kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na 1 godzinę.

    Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm i razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy nim dno oraz boki formy, odklejamy papier.
    Ciasto okryć folią aluminiową i wsypać suchy groch (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 10 minut .Wyjąć z piekarnika i ostudzić.

    Zimne mascarpone oraz śmietankę i cukier waniliowy umieścić w misce i ubijać mikserem przez ok. 2 minuty ,na puszysty krem.
    Krem,wyłożyć na spód tarty i udekorować na kremie pokrojone truskawki.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Na zimno Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować