Tarta z truskawkami i kremem mascarpone - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Truskawki opłukać, osuszyć ,oderwać szypułki, przekroić na połówki,następnie podgrzać, wymieszać z sokiem z cytryny, ostudzić i wymieszać z truskawkami. Wstawić do lodówki.
Formę na tartę posmarować grubo masłem. Mąkę przesiać do miski, dodać pokrojone zimne masło, cukier i sól,a następnie siekać nożem na desce aż powstaną drobne okruchy ciasta, dodać jajko i połączyć składniki w kulę. Zrobioną kulę z ciasta rozpłaszczyć na placek i włożyć do lodówki na 1 godzinę.
Piekarnik nagrzać do 180 stopni. Ciasto rozwałkować na stolnicy na grubość około 1/2 cm i razem z papierem przenosimy do formy, odwracamy papierem do góry i wykładamy nim dno oraz boki formy, odklejamy papier.
Ciasto okryć folią aluminiową i wsypać suchy groch (aby ciasto nie podnosiło się podczas pieczenia). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 15 minut, następnie usunąć folię wraz z obciążeniem i piec przez około 10 minut .Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Zimne mascarpone oraz śmietankę i cukier waniliowy umieścić w misce i ubijać mikserem przez ok. 2 minuty ,na puszysty krem.
Krem,wyłożyć na spód tarty i udekorować na kremie pokrojone truskawki.
Komentarze