Bardzo prosta w wykonaniu tarta,ale za to bardzo pyszna.Delikatny serek ,truskawki i kruche ciasto to bardzo pyszne połączenie.Polecam do popołudniowej kawki.
1 godz. 20 min
Dla 10 osób
Składniki:
Ciasto:
1 szklanka mąki tortowej
10 dag masła lub margaryny
pół szklanki cukru pudru
1 jajko
pół małej łyżeczki proszku do pieczenia
Dodatkowo:
masło do posmarowania formy
bułka tarta do posypania formy
mąka pszenna do posypania stolnicy
25 dag serka mascarpone
cukier puder do smaku
około 30 dag truskawek
Krucha tarta z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
2.Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut,do zrumienienia.Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.
3.Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.
4.Serek mascarpone ucieramy widelcem z cukrem pudrem do smaku i połową truskawek.
5.Serek truskawkowy wykładamy na przestudzone ciasto.Następnie dekorujemy pozostałymi truskawkami.Gotową tartę wkładamy do lodówki do stężenia.
Komentarze