Krucha tarta z mascarpone i truskawkami

4.5 (194 ocen)

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Bardzo prosta w wykonaniu tarta,ale za to bardzo pyszna.Delikatny serek ,truskawki i kruche ciasto to bardzo pyszne połączenie.Polecam do popołudniowej kawki.

  • 1 godz. 20 min
  • Dla 10 osób

Składniki:

  • Ciasto:
    1 szklanka mąki tortowej
    10 dag masła lub margaryny
    pół szklanki cukru pudru
    1 jajko
    pół małej łyżeczki proszku do pieczenia

    Dodatkowo:
    masło do posmarowania formy
    bułka tarta do posypania formy
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    25 dag serka mascarpone
    cukier puder do smaku
    około 30 dag truskawek
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Krucha tarta z mascarpone i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto.Formujemy kulę i odkładamy do lodówki na około 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy do pieczenia tarty o średnicy 25 cm,posmarowanej masłem i posypanej bułką tartą.
  • 2. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w temperaturze 170 stopni około 25 minut,do zrumienienia.Upieczone ciasto studzimy i wyjmujemy z formy.
  • 3. Truskawki płuczemy,dokładnie osuszamy i usuwamy szypułki.
  • 4. Serek mascarpone ucieramy widelcem z cukrem pudrem do smaku i połową truskawek.
  • 5. Serek truskawkowy wykładamy na przestudzone ciasto.Następnie dekorujemy pozostałymi truskawkami.Gotową tartę wkładamy do lodówki do stężenia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować