Tarta z soczewicą i papryką

4.51 (144 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Soczewica zyskuje nową wartość, gdy pojawi się jako składnik tarty. Jest zdrowa, pożywna, do tego pięknie wygląda i smakuje w połączeniu z papryką. Idealna na obiad.

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • CIASTO:
    1 szklanka mąki pełnoziarnistej (1850)
    2/3 szklanki mąki pszennej (650)
    1/3 szklanki masła (pokrojonego w kostkę)
    4 łyżki wody
    sól
    * 1 żółtko (opcjonalnie – ciasto będzie bardziej kruche)

    NADZIENIE:
    2/3 szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej
    1 ¼ szklanki wody lub wywaru z warzyw
    1 łyżka masła + odrobina oliwy
    1 cebula pokrojona w drobną kostkę
    2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
    * kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
    1 łyżeczka drożdży instant
    1 łyżka koncentratu pomidorowego
    3 łyżki natki pietruszki pokrojonej
    sól
    pieprz
Wystaw ocenę:

4.51 (144 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Utrzyj mąkę i sól z masłem, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Dolej wodę (opcjonalnie żółtko) i wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
  • 2. Ugotuj soczewicę w wywarze, aż do miękkości. Rozgnieć ją na puree.
  • 3. Usmaż cebulę i paprykę na maśle i oliwie (do miękkości).
  • 4. Dodaj puree z soczewicy, drożdże, koncentrat, pietruszkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
  • 5. Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim 1 dużą foremkę do tarty lub 4 mniejsze. Nakłuj ciasto widelcem, nałóż nadzienie.
  • 6. Tarty piecz w 200 st. (z termoobiegiem), aż nadzienie się zestali – minimum 30 minut.

    Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Papryka Soczewica

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować