Soczewica zyskuje nową wartość, gdy pojawi się jako składnik tarty. Jest zdrowa, pożywna, do tego pięknie wygląda i smakuje w połączeniu z papryką. Idealna na obiad.
1 godz. 30 min
Składniki:
CIASTO:
1 szklanka mąki pełnoziarnistej (1850)
2/3 szklanki mąki pszennej (650)
1/3 szklanki masła (pokrojonego w kostkę)
4 łyżki wody
sól
* 1 żółtko (opcjonalnie – ciasto będzie bardziej kruche)
NADZIENIE:
2/3 szklanki czerwonej soczewicy, opłukanej
1 ¼ szklanki wody lub wywaru z warzyw
1 łyżka masła + odrobina oliwy
1 cebula pokrojona w drobną kostkę
2 czerwone papryki pokrojone w kostkę
* kukurydza konserwowa (opcjonalnie)
1 łyżeczka drożdży instant
1 łyżka koncentratu pomidorowego
3 łyżki natki pietruszki pokrojonej
sól
pieprz
Tarta z soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Utrzyj mąkę i sól z masłem, aż uzyskasz konsystencję bułki tartej. Dolej wodę (opcjonalnie żółtko) i wyrób ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki na minimum 30 minut.
2.Ugotuj soczewicę w wywarze, aż do miękkości. Rozgnieć ją na puree.
3.Usmaż cebulę i paprykę na maśle i oliwie (do miękkości).
4.Dodaj puree z soczewicy, drożdże, koncentrat, pietruszkę oraz sól i pieprz. Wymieszaj.
5.Ciasto rozwałkuj i wyłóż nim 1 dużą foremkę do tarty lub 4 mniejsze. Nakłuj ciasto widelcem, nałóż nadzienie.
6.Tarty piecz w 200 st. (z termoobiegiem), aż nadzienie się zestali – minimum 30 minut.
Komentarze