Schab duszony z soczewicą i papryką

0 (0 ocen)

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Proste i szybkie do przygotowania danie. A przy tym bardzo smaczne, na pewno zadowoli gusta nawet największego smakosza. To trochę inny niż klasyczny sposób podania smażonych kotletów. Po schab duszony sięgam często, szczególnie gdy nie mam mało czasu lub, gdy brakuje mi pomysłu na obiad. Mięso możemy podać z tłuczonymi ziemniakami lub z dodatkiem kaszy czy ryżu.

  • 1 min
  • Dla 5 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 6-8 plastrów schabu
    2 cebule
    2 marchewki
    200g czerwonej soczewicy
    1 żółta papryka
    1 szklanka sosu pomidorowego
    1-2 łyżeczki przecieru pomidorowego
    1 łyżeczka mielonej ostrej papryki
    1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki
    1 listek laurowy
    2-3 ziarenka ziela angielskiego
    Sól, pieprz
    Bulion
    Olej
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Schab duszony z soczewicą i papryką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kotlety delikatnie rozbić, oprószyć solą i pieprzem, a następnie na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z obu stron na złoty kolor. Przełożyć je do rondla. Dodać liść laurowy, ziele angielskie. Zalać bulionem tak, aby przykrył mięso i dusić 10-15 minut.
    Na patelnie przełożyć pokrojoną w pióra cebulę, zrumienić. Dodać do mięsa. Dodać też startą na dużych oczkach tarki marchewkę. W razie potrzeby dolać też bulionu i doprawiać do smaku solą, pieprzem, paprykami. Gdy mięso będzie miękkie, dodać soczewicę i paprykę pozbawioną gniazda nasiennego i pokrojoną w kostkę. Dodać też sos pomidorowy i przecier. Całość wymieszać i gotować pod przykryciem przez 15minut, aż soczewica będzie miękka.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska Gotowanie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować