Tarta z serowym nadzieniem, cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do głębokiej miski przesiać mąkę przez sito (u mnie 120 g mąka pszenna i 40 g mąka pełnoziarnista ) dodać sól i zimne masło, zetrzeć na tarce. Wymieszać. Zamiesić jednolite, elastyczne ciasto, dodając po łyżce zimną wodę. Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na pół godziny.
2.Formę do pieczenia keksu lub chleba o rozmiarze 10x22 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować o grubości 5-6 mm i wyścielić nim formę, formując boki. Odstawić do lodówki na 20 min.
3.Przygotować warzywa: jedną cukinie pokroić w kostkę, drugą w talarki. Cukinie lekko podsmażyć na nie dużej ilości oleju. Przyprawić w/g smaku.
4.Pomidory pokroić w talarki, cebule w cienkie pół-talarki.
5.Do miski dać twaróg, jajka i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Szczypiorek, koperek i czosnek drobno pokroić, dodać do serowej masy. Można dodać jeszcze suszone zioła(bazylia, majeranek).
6.Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie suchy groch lub fasole. Wstawić do piekarnika i piec 15 min. w temp. 190-200 C. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 min. na lekko złoty kolor.
7.Na upieczony spód wyłożyć cukinie pokrojoną w kostkę. Zalać serową masą. Na masę wyłożyć pokrojone warzywa. Piec w temp. 180 C ok. 20-25 min.
Porady
Ciasto można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce.
Komentarze