Tarta z serowym nadzieniem, cukinią i pomidorami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Bardzo smaczna i aromatyczna tarta na kruchym spodzie z serowym nadzieniem i warzywami. Idealny poczęstunek dla gości lub spotkanie ze znajomymi.

  • 1 godz. 30 min
  • Dla 3 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    160 g mąki
    110 g masło (zimne)
    2-3 łyżki wody(lodowatej)
    0,5 łyżeczki soli

    Nadzienie:

    100-125 g twaróg domowej roboty
    2 szt. jajka
    100 ml śmietany
    koperek, szczypiorek
    sól, przyprawy
    2 szt. małe cukinii
    2-3 szt. pomidory
    1 szt. cebula czerwona
    1-2 szt. ząbki czosnku
    oliwa z oliwek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z serowym nadzieniem, cukinią i pomidorami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na pół godziny. 1. Do głębokiej miski przesiać mąkę przez sito (u mnie 120 g mąka pszenna i 40 g mąka pełnoziarnista ) dodać sól i zimne masło, zetrzeć na tarce. Wymieszać. Zamiesić jednolite, elastyczne ciasto, dodając po łyżce zimną wodę. Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na pół godziny.
  • Ciasto rozwałkować o grubości 5-6 mm i wyścielić nim formę, formując boki. 2. Formę do pieczenia keksu lub chleba o rozmiarze 10x22 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować o grubości 5-6 mm i wyścielić nim formę, formując boki. Odstawić do lodówki na 20 min.
  • Cukinie lekko podsmażyć na nie dużej ilości oleju. 3. Przygotować warzywa: jedną cukinie pokroić w kostkę, drugą w talarki. Cukinie lekko podsmażyć na nie dużej ilości oleju. Przyprawić w/g smaku.
  • Pomidory pokroić w talarki, cebule w cienkie pół-talarki. 4. Pomidory pokroić w talarki, cebule w cienkie pół-talarki.
  • Do miski dać twaróg, jajka i śmietanę. 5. Do miski dać twaróg, jajka i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Szczypiorek, koperek i czosnek drobno pokroić, dodać do serowej masy. Można dodać jeszcze suszone zioła(bazylia, majeranek).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie suchy groch lub fasole. 6. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie suchy groch lub fasole. Wstawić do piekarnika i piec 15 min. w temp. 190-200 C. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 min. na lekko złoty kolor.
  • Piec w temp. 180 C ok. 20-25 min. 7. Na upieczony spód wyłożyć cukinie pokrojoną w kostkę. Zalać serową masą. Na masę wyłożyć pokrojone warzywa. Piec w temp. 180 C ok. 20-25 min.

Porady

Ciasto można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia Pomidor Twaróg Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Drugie śniadanie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować