Tarta z serowym nadzieniem, cukinią i pomidorami

  • wyświetlono: 445 |
  • dodany do książki kucharskiej: 4 |
  • polecenia: 0

Bardzo smaczna i aromatyczna tarta na kruchym spodzie z serowym nadzieniem i warzywami. Idealny poczęstunek dla gości lub spotkanie ze znajomymi.

nataliakielek
  • 3 porcje
  • 90min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

160 g mąki
110 g masło (zimne)
2-3 łyżki wody(lodowatej)
0,5 łyżeczki soli

Nadzienie:

100-125 g twaróg domowej roboty
2 szt. jajka
100 ml śmietany
koperek, szczypiorek
sól, przyprawy
2 szt. małe cukinii
2-3 szt. pomidory
1 szt. cebula czerwona
1-2 szt. ząbki czosnku
oliwa z oliwek

Sposób przygotowania przepisu:

Tarta z serowym nadzieniem, cukinią i pomidorami

  • Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na pół godziny.1. Do głębokiej miski przesiać mąkę przez sito (u mnie 120 g mąka pszenna i 40 g mąka pełnoziarnista ) dodać sól i zimne masło, zetrzeć na tarce. Wymieszać. Zamiesić jednolite, elastyczne ciasto, dodając po łyżce zimną wodę. Uformować z ciasta kule, zawinąć w folie i odstawić do lodówki na pół godziny.
  • Ciasto rozwałkować o grubości 5-6 mm i wyścielić nim formę, formując boki.2. Formę do pieczenia keksu lub chleba o rozmiarze 10x22 cm wyścielić papierem do pieczenia. Ciasto rozwałkować o grubości 5-6 mm i wyścielić nim formę, formując boki. Odstawić do lodówki na 20 min.
  • Cukinie lekko podsmażyć na nie dużej ilości oleju.3. Przygotować warzywa: jedną cukinie pokroić w kostkę, drugą w talarki. Cukinie lekko podsmażyć na nie dużej ilości oleju. Przyprawić w/g smaku.
  • Pomidory pokroić w talarki, cebule w cienkie pół-talarki.4. Pomidory pokroić w talarki, cebule w cienkie pół-talarki.
  • Do miski dać twaróg, jajka i śmietanę.5. Do miski dać twaróg, jajka i śmietanę. Przyprawić solą i pieprzem, dokładnie wymieszać. Szczypiorek, koperek i czosnek drobno pokroić, dodać do serowej masy. Można dodać jeszcze suszone zioła(bazylia, majeranek).
  • Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie suchy groch lub fasole.6. Ciasto wyjąć z lodówki, wyłożyć na nie suchy groch lub fasole. Wstawić do piekarnika i piec 15 min. w temp. 190-200 C. Następnie usunąć obciążenie i piec jeszcze 10-15 min. na lekko złoty kolor.
  • Piec w temp. 180 C ok. 20-25 min.7. Na upieczony spód wyłożyć cukinie pokrojoną w kostkę. Zalać serową masą. Na masę wyłożyć pokrojone warzywa. Piec w temp. 180 C ok. 20-25 min.

Porady

Ciasto można przygotować wieczorem i zostawić na noc w lodówce.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

tartawarzywaPomidorytwarógCukiniaTarta z serowym nadzieniem

Komentarze

Podobne przepisy

Tarta prowansalska z cukinią i pomidorami

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Tarta prowansalska z cukinią i pomidorami

Tarta mięsna, której niezapomnianego...

tarta z cukinią

Dodane przez: Brenia

Tarta z pomidorami i cukinią

Wytrawna tarta z sezonowych warzyw,...

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem

Dodane przez: monikaT83

Szpinakowa tarta z cukinią i pomidorem

Teraz gdy lżej jem rozsmakowałam...

Tarta z cukinią, pomidorami i kurczakiem

Dodane przez: agatab

Tarta z cukinią, pomidorami i kurczakiem

Oto mój kolejny pomysł jak smacznie...

tarta

Dodane przez: dusiowa

Tarta z cukinią, pomidorami i serem

na bogato i jak pysznie. bogactwo...

Tarta z cukinią i serem feta

Dodane przez: Lipcowadziewczyna

Tarta z cukinią i serem feta

Krucha tarta z cukinią i pomidorem...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE