Pomidorowa rolada z serowym nadzieniem

  • wyświetlono: 1466 |
  • dodany do książki kucharskiej: 12 |
  • polecenia: 0

Pomidory i ser zawsze świetnie się łączą w rozmaitych potrawach.

nataliakielek
  • 6 porcje
  • 45min
  • Średni

Składniki

Ciasto:

3 szt. jajka
125 ml puree z pomidorów
1 łyżeczka cukru
0,5 mielonej papryki
40 g mąki
50 g mąki ziemniaczanej
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka oleju

Nadzienie:

300 g twaróg domowej roboty
2 łyżki majonezu lub śmietany
szczypiorek, koperek
parę ząbków czosnku
sól, pieprz w/g smaku

Sposób przygotowania przepisu:

Pomidorowa rolada z serowym nadzieniem

  • puree z pomidorów1. 1. Przygotuj puree z pomidorów: pomidory zalać wrzątkiem na parę minut, potem zimną wodą. Zdjąć skórkę. Zmiksować blenderem na puree i przetrzeć przez sito. Dodać sól, cukier i mieloną paprykę. Wymieszać i zagotować. Pomidory można zamienić koncentratem pomidorowym (2-3 łyżki rozcieńczyć w 120 ml gorącej wody)
  • ciasto2. 2. Jajka wbić do głębokiej miski i ubijać mikserem do pojawienia się piany i zmiany koloru. Po czym dodawać po łyżce gorące puree z pomidorów, cały czas miksując, na koniec olej.
    3. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, wsypać do jajeczno-pomidorowej masy. Wymieszać mikserem na jednolitą masę.
  • 4. Przygotować formę o średnicy 35x25( u mnie sylikonowa) od razu wlać ciasto. Zwykłą formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować masłem. Piec przy temp. 200 C ok. 10 min. Ciasto wyjąć i dać ostygnąć ok.15 min., wtedy zdjąć papier.3. 4. Przygotować formę o średnicy 35x25( u mnie sylikonowa) od razu wlać ciasto. Zwykłą formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować masłem. Piec przy temp. 200 C ok. 10 min. Ciasto wyjąć i dać ostygnąć ok.15 min., wtedy zdjąć papier.
  • Masę serową równomiernie wyłożyć na ciasto i zwinąć  szczelnie w roladę.4. 5. Przygotować nadzienie: szczypiorek z koperkiem drobno pokroić, połączyć z twarogiem. Dodać sól, pieprz, czosnek (zmiażdżony przez praskę) śmietanę lub majonez i dokładnie wymieszać. Masę serową równomiernie wyłożyć na ciasto i zwinąć szczelnie w roladę. Odstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Z masą twarogową można eksperymentować dodając serek topiony, pokrojone oliwki lub ulubione przyprawy.

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników



Tagi

serPomidorytwarógprzekąskiPOMIDOROWA ROLADA

Komentarze

Podobne przepisy

Rolada szpinakowa z łososiem

Dodane przez: Blodka

Rolada szpinakowa z łososiem

Rolada szpinakowa idealni sprawdzi...

Rolada z Szynki.

Dodane przez: Słodko Słodka

Rolada z Szynki

Bardzo fajna przekąska,można ją...

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym

Dodane przez: Di bloguje

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym

Kruche rogaliki z nadzieniem wytrawnym...

jajka z nadzieniem

Dodane przez: elka72

Waflowe jajka z nadzieniem łososiowym

Waflowe jajka z nadzieniem będą...

Rolada drobiowa z cukinią

Dodane przez: Ela Ślązak

Rolada drobiowa z cukinią

Pyszna przekąska z letnim warzywem...

Rolada z perliczki

Dodane przez: Świeca Urszula

Rolada z perliczki

Rolada z perliczki to świetna przekąska...

TO CIĘ RÓWNIEŻ ZAINTERESUJE