Pomidorowa rolada z serowym nadzieniem

4.5 (202 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Pomidory i ser zawsze świetnie się łączą w rozmaitych potrawach.

  • 45 min
  • Dla 6 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto:

    3 szt. jajka
    125 ml puree z pomidorów
    1 łyżeczka cukru
    0,5 mielonej papryki
    40 g mąki
    50 g mąki ziemniaczanej
    0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
    1 łyżka oleju

    Nadzienie:

    300 g twaróg domowej roboty
    2 łyżki majonezu lub śmietany
    szczypiorek, koperek
    parę ząbków czosnku
    sól, pieprz w/g smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (202 ocen)

Zobacz również:

Przekąski Ser

Pomidorowa rolada z serowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • puree z pomidorów 1. 1. Przygotuj puree z pomidorów: pomidory zalać wrzątkiem na parę minut, potem zimną wodą. Zdjąć skórkę. Zmiksować blenderem na puree i przetrzeć przez sito. Dodać sól, cukier i mieloną paprykę. Wymieszać i zagotować. Pomidory można zamienić koncentratem pomidorowym (2-3 łyżki rozcieńczyć w 120 ml gorącej wody)
  • ciasto 2. 2. Jajka wbić do głębokiej miski i ubijać mikserem do pojawienia się piany i zmiany koloru. Po czym dodawać po łyżce gorące puree z pomidorów, cały czas miksując, na koniec olej.
    3. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, wsypać do jajeczno-pomidorowej masy. Wymieszać mikserem na jednolitą masę.
  • 4. Przygotować formę o średnicy 35x25( u mnie sylikonowa) od razu wlać ciasto. Zwykłą formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować masłem. Piec przy temp. 200 C ok. 10 min. Ciasto wyjąć i dać ostygnąć ok.15 min., wtedy zdjąć papier. 3. 4. Przygotować formę o średnicy 35x25( u mnie sylikonowa) od razu wlać ciasto. Zwykłą formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować masłem. Piec przy temp. 200 C ok. 10 min. Ciasto wyjąć i dać ostygnąć ok.15 min., wtedy zdjąć papier.
  • Masę serową równomiernie wyłożyć na ciasto i zwinąć  szczelnie w roladę. 4. 5. Przygotować nadzienie: szczypiorek z koperkiem drobno pokroić, połączyć z twarogiem. Dodać sól, pieprz, czosnek (zmiażdżony przez praskę) śmietanę lub majonez i dokładnie wymieszać. Masę serową równomiernie wyłożyć na ciasto i zwinąć szczelnie w roladę. Odstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.

Porady

Z masą twarogową można eksperymentować dodając serek topiony, pokrojone oliwki lub ulubione przyprawy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pomidor Sery Twaróg

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować