Pomidorowa rolada z serowym nadzieniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Przygotuj puree z pomidorów: pomidory zalać wrzątkiem na parę minut, potem zimną wodą. Zdjąć skórkę. Zmiksować blenderem na puree i przetrzeć przez sito. Dodać sól, cukier i mieloną paprykę. Wymieszać i zagotować. Pomidory można zamienić koncentratem pomidorowym (2-3 łyżki rozcieńczyć w 120 ml gorącej wody)
2.2. Jajka wbić do głębokiej miski i ubijać mikserem do pojawienia się piany i zmiany koloru. Po czym dodawać po łyżce gorące puree z pomidorów, cały czas miksując, na koniec olej.
3. Mąkę przesiać z mąką ziemniaczaną, wsypać do jajeczno-pomidorowej masy. Wymieszać mikserem na jednolitą masę.
3.4. Przygotować formę o średnicy 35x25( u mnie sylikonowa) od razu wlać ciasto. Zwykłą formę wyścielić papierem do pieczenia i posmarować masłem. Piec przy temp. 200 C ok. 10 min. Ciasto wyjąć i dać ostygnąć ok.15 min., wtedy zdjąć papier.
4.5. Przygotować nadzienie: szczypiorek z koperkiem drobno pokroić, połączyć z twarogiem. Dodać sól, pieprz, czosnek (zmiażdżony przez praskę) śmietanę lub majonez i dokładnie wymieszać. Masę serową równomiernie wyłożyć na ciasto i zwinąć szczelnie w roladę. Odstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Porady
Z masą twarogową można eksperymentować dodając serek topiony, pokrojone oliwki lub ulubione przyprawy.
Komentarze