Tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło posiekać z przesiana mąką, połączyć z cukrem i żółtkiem, śmietaną i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości 5 mm, wyłożyć okrągłą formę, nakłuć ciasto widelcem, dekoracyjnie uformować brzegi.
Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, piec 15 minut, ostudzić w formie.
2.2 jabłka umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i rozgotować w małej ilości wody, odparować, przetrzeć lub zmiksować blenderem.
Na krem żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i kilka łyżek mleka. Całość dokładnie wymieszać , następnie powoli wlewać do pozostałego gotującego się mleka, aż krem zgęstnieje. Wymieszać z przecierem jabłkowym, wylać na ciasto. Pozostałe jabłko pokroić w plastry, ułożyć na kremie, można dodać inne owoce świeże lub mrożone. Wstawić do piekarnika , piec ok. 30 min. w temp. 160 stopni. Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cynamonem.
Porady
Tartę jadamy na zimno lub ciepło zaraz po upieczeniu.
Można ją upiec błyskawicznie, jeżeli wcześniej przyrządzimy i zamrozimy ciasto.
Komentarze