Tarta z owocami

5 (1 ocen)

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Smaczną i efektowną tartę może upiec nawet mniej doświadczona pani domu.

  • 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • 150 g. mąki
    100 g. masła
    50 g. cukru pudru
    1 żółtko
    1 łyżka śmietany
    szczypta soli
    3 duże jabłka
    dowolne owoce do dekoracji

    krem:

    ¾ szklanki mleka
    2 żółtka
    100 g. cukru
    1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
    cukier waniliowy
    szczypta cynamonu
Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z owocami 1. Masło posiekać z przesiana mąką, połączyć z cukrem i żółtkiem, śmietaną i szczyptą soli. Zagnieść ciasto, uformować kulę i włożyć na pół godziny do lodówki. Schłodzone ciasto wyjąć, rozwałkować placek grubości 5 mm, wyłożyć okrągłą formę, nakłuć ciasto widelcem, dekoracyjnie uformować brzegi.
    Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 stopni, piec 15 minut, ostudzić w formie.
  • 2. 2 jabłka umyć, wyjąć gniazda nasienne, pokroić i rozgotować w małej ilości wody, odparować, przetrzeć lub zmiksować blenderem.
    Na krem żółtka utrzeć z cukrem, cukrem waniliowym, dodać mąkę ziemniaczaną i kilka łyżek mleka. Całość dokładnie wymieszać , następnie powoli wlewać do pozostałego gotującego się mleka, aż krem zgęstnieje. Wymieszać z przecierem jabłkowym, wylać na ciasto. Pozostałe jabłko pokroić w plastry, ułożyć na kremie, można dodać inne owoce świeże lub mrożone. Wstawić do piekarnika , piec ok. 30 min. w temp. 160 stopni. Po wyjęciu lekko przestudzić i posypać cynamonem.

Porady

Tartę jadamy na zimno lub ciepło zaraz po upieczeniu. Można ją upiec błyskawicznie, jeżeli wcześniej przyrządzimy i zamrozimy ciasto.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować