Tarta z owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Mąkę zmieszać z proszkiem do pieczenia i cukrem pudrem, a następnie przesiać przez sito
2. Dodać pokrojone kawałki zimnego masła, jajko i żółtka. Zagnieść i krótko wyrabiać na jednolitą masę
3. Rozgnieść na płasko, owinąć w folię i włożyć do zamrażalki na 15 minut
4. Formę do tarty o średnicy około 30 cm posmarować masłem
5. Ciasto lekko rozwałkować, przełożyć do formy obklejając nim boki
6. Ciasto w formie jeszcze raz owijamy w folię i ponownie wkładamy do zamrażalki na 15 minut (lub na 20 minut do lodówki)
7. Owoce, jeśli są mrożone lub z kompotu przekładamy na sito, aby odsączyć z soku
8. Ciasto oprószyć mielonymi orzechami lub migdałami i na to wyłożyć owoce
9. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-25 min.
10. Jakieś 10 minut przed końcem pieczenia ubić białka z cukrem wsypywanym małymi porcjami. Po rozpuszczeniu się cukru wsypać mąkę ziemniaczaną - krótko wymieszać mikserem
11. Wyjąć tartę i wyłożyć na owoce pianę, rozkładając nierównomiernie. Dodatkowo można posypać cukrem trzcinowym
12. Ponownie wstawić do piekarnika i znów piec w 180 st. C około 25 min. (w zależności od pieca, można na 10 minut przed końcem pieczenia obniżyć położenie formy, aby góra zbytnio się nie spiekła, a dół tarty bardziej się podpiekł)
Komentarze