Tarta z mięsem tikka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.400 g ciasta kruchego
300 g mięsa mielonego z indyka
2 łyżki pasty tikka masala
1 kulka mozzarelli
Sól i pieprz do smaku
1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego
1 łyżeczka papryki czerwonej
1 łyżeczka suszonej bazyli
Olej do smażenia np rzepakowy lub kokosowy
1 /3 puszki kukurydzy
Koncentrat pomidorowy
kupuj online
Sposób przygotowania:
Tarta z mięsem tikka
Mieso przekładam na rozgrzaną patelnię z dodatkiem oleju np. Rzepakowego lub kokosowego. Doprawiam. Następnie smażę aż się zarumieni. Dodaję 50 ml wody oraz pastę tikka. Całość mieszam dokładnie, duszę ok 2 min.
Ciasto przekładam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przekrajam na pół bo taką wielkość mam blachę. Smaruję koncentratem, doprawiam solą oraz suszoną bazylią.
Mozzarellę drobno rwę i rozkładam na cieście. Następnie przekladam mięso tikka. Na koniec posypuję kukurydzą.
Tarte piekę ok 20min w 180 stopniach Góra - dół. Podaję z ulubionym sosem np. Czosnkowym.
Komentarze