Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie

4.5 (150 ocen)

  • 2 godz.

Połączenie idealne – mak, pachnące cynamonem gruszki i lekko kwaskowy posmak żurawiny.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Na spód:
    1,5 szklanki mąki tortowej,
    2 łyżki kwaśnej śmietany 18 %,
    4 żółtka,
    100 g masła,
    szczypta soli,
    150 g suszonej żurawiny
    Na masę makową:
    250 g maku,
    1,5 mleka,
    250 ml półwytrawnego białego wina,
    5 łyżek cukru,
    100 g rodzynek,
    100 g mieszanki bakalii – orzechy, migdały, kandyzowana skórka z pomarańczy,
    Ponadto:
    3 - 4 dojrzałe gruszki średniej wielkości lub gruszki z kompotu
    cynamon,
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Makowiec Tarty Desery

Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Spód:
    Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
  • 2. Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy.
    Wino zagotowujemy z cukrem, rodzynkami i bakaliami – gotujemy do momentu aż odparuje i przekładamy do maku, mieszamy.
  • 3. Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy na piórka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
  • 4. Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • 5. Na podpieczony spód wykładamy masę makową, układamy gruszki. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Gruszki Mak Żurawina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować