Tarta z makiem i gruszkami na żurawinowym spodzie - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Spód:
Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, szczelnie zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na 30 minut.
2.Mak zalewamy mlekiem i gotujemy przez pół godziny. Odsączamy, mielimy dwa razy.
Wino zagotowujemy z cukrem, rodzynkami i bakaliami – gotujemy do momentu aż odparuje i przekładamy do maku, mieszamy.
3.Gruszki obieramy, usuwamy z nich gniazda nasienne, kroimy na piórka i posypujemy cukrem pudrem wymieszanym z cynamonem.
4.Wyjmujemy ciasto z zamrażarki i wylepiamy nim cienko wysmarowaną tłuszczem formę do tarty ( średnica 26 cm), nakłuwamy widelcem. Na ciasto wykładamy papier do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Spód podpiekamy przez 15 minut w temperaturze 180 stopni.
5.Na podpieczony spód wykładamy masę makową, układamy gruszki. Całość pieczemy jeszcze około 30 minut w temperaturze 180 stopni.
Komentarze