Znika bardzo szybko, pachnie kurkami i ziołami. Podbiła moje podniebienie. Do ciasta dodałam moją ulubioną przyprawę czubrycę zieloną. Dodaję ją do sałatek też i innych dań.
60 min
Składniki:
spód:
250 g mąki pszennej
125 g masła
2 żółtka
1 łyżką zimnej wody
1 łyżeczka czubrycy zielonej
szczypta soli
farsz:
200 g kurek
2 pory duże biała część
100 g sera feta
3 jajka
100 g jogurtu greckiego
100 g śmietany gęstej 18 %
sól, pieprz
1 gałązka pomidorków koktajlowych
1/3 pęczka koperku
rozmaryn świeży
masło klarowane
Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.
Kurki myje dokładnie, osuszam. Cebulę kroję w kostkę przesmażam na maśle, dodaję kurki i dalej duszę do momentu aż woda z nich wyparuję. Por kroję w cienkie paski i przesmażam też na maśle. Dodaję do kurek, doprawiam sola, pieprze, dodaję pokrojony koperek.
2.Mąkę przesiewam do pojemnika od malaksera, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, czubrycę, sól i miksuję. Na końcu dodaję wodę i dalej wyrabiam ręką ale bardzo krótko bo malakser już połączy składniki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
Ciasto wałkuję na desce, następnie przykładam formę do tarty i odwracam deskę. Formę wcześniej smaruję dokładnie tłuszczem i posypuje bułka tartą.
Piekę 15 minut temp 180-190 stopni.
3.Wykładam farsz na spód tarty zimnej.
Jajka wbijam do miseczki, dodaję jogurt, śmietanę, solę. Mieszam i wylewam na kurki. Na wierzchu układam pomidorki. Zapiekam 30 minut temp 180 stopni
Komentarze