Tarta z kurkami

0 (0 ocen)

  • 60 min

Znika bardzo szybko, pachnie kurkami i ziołami. Podbiła moje podniebienie. Do ciasta dodałam moją ulubioną przyprawę czubrycę zieloną. Dodaję ją do sałatek też i innych dań.

  • 60 min

Składniki:

  • spód:
    250 g mąki pszennej
    125 g masła
    2 żółtka
    1 łyżką zimnej wody
    1 łyżeczka czubrycy zielonej
    szczypta soli

    farsz:
    200 g kurek
    2 pory duże biała część
    100 g sera feta
    3 jajka
    100 g jogurtu greckiego
    100 g śmietany gęstej 18 %
    sól, pieprz
    1 gałązka pomidorków koktajlowych
    1/3 pęczka koperku
    rozmaryn świeży
    masło klarowane
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • kurki podsmażone 1.

    Kurki myje dokładnie, osuszam. Cebulę kroję w kostkę przesmażam na maśle, dodaję kurki i dalej duszę do momentu aż woda z nich wyparuję. Por kroję w cienkie paski i przesmażam też na maśle. Dodaję do kurek, doprawiam sola, pieprze, dodaję pokrojony koperek.
  • ciasto w formie 2. Mąkę przesiewam do pojemnika od malaksera, dodaje pokrojone zimne masło, żółtka, czubrycę, sól i miksuję. Na końcu dodaję wodę i dalej wyrabiam ręką ale bardzo krótko bo malakser już połączy składniki. Wstawiam do lodówki na godzinę.
    Ciasto wałkuję na desce, następnie przykładam formę do tarty i odwracam deskę. Formę wcześniej smaruję dokładnie tłuszczem i posypuje bułka tartą.
    Piekę 15 minut temp 180-190 stopni.
  • grzyby na podpieczonej tarcie 3. Wykładam farsz na spód tarty zimnej.
    Jajka wbijam do miseczki, dodaję jogurt, śmietanę, solę. Mieszam i wylewam na kurki. Na wierzchu układam pomidorki. Zapiekam 30 minut temp 180 stopni
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby Kurki Por

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować