Tarta z kurkami

0 (0 ocen)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Smak tej tarty wynagrodzi nawet pogryzienia przez komary podczas zbierania kurek;)

  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • CIASTO::
    - mąka: 200 gramów
    - masło: 80 gramów
    - śmietana (gęsta, kwaśna): 2 łyżki
    - żółtko: 1 sztuka
    - zimna woda: 1 łyżka
    - sól: 1 szczypta
    NADZIENIE::
    - kurki: 500 gramów
    - ser żóły (starty): 100 gramów
    - boczek wędzony chudy: 80 gramów
    - suszone pomidory: 50 gramów
    - cebula: 1 sztuka
    - czosnek: 2 ząbki
    - jajo: 1 sztuka
    - śmietana (kwaśna): 100 mililitrów
    - sól, pieprz, rozmaryn: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z kurkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce ok. 30 minut.
  • 2. Boczek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na małym ogniu. Na wytopionym tłuszczu zeszklić pokrojoną drobno cebulę, dodać posiekany czosnek, oczyszczone kurki, poddusić ok. 5 minut. Dodać pokrojone drobno suszone pomidory, zioła, doprawić do smaku i dusić kolejne 3 minuty, aż płyn wyparuje.
  • Tarta z kurkami 3. Ciasto rozwałkować na placek o średnicy ok. 30cm, wyłożyć nadzienie, zostawiając 3cm brzegi. Brzegi zawinąć, aby lekko przykryły nadzienie. Rozmącone jajko wymieszać ze śmietaną, doprawić do smaku, równomiernie wylać na nadzienie. Po wierzchu posypać startym serem.
    Wstawić do gorącego piekarnika, piec ok. 30 minut w temp. 190st.C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kurki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować