Tarta z kremem straciatella i jeżynami

0 (0 ocen)

Uwielbiam kruche tarty, tym razem przygotowałam ją z pysznym kremem z serka mascarpone i jogurtu z dodatkiem wiórków czekoladowych.

Składniki:

  • Ciasto kruche:
    220 gram mąki pszennej
    100 gram masła
    70 gram cukru pudru
    3 żółtka
    Krem:
    250 gram serka mascarpone
    100 gram jogurtu naturalnego
    50 gram wiórek czekoladowych
    2 łyżeczki cukru pudru
    1 łyżeczka cukru waniliowego
    Dodatkowo:
    250 gram jeżyn
    Forma do tarty 24 cm.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Tarta z kremem straciatella i jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, dodajemy posiekane masło oraz żółtka, zagniatamy gładkie ciasto, zawijamy w torebkę foliową i wstawiamy do lodówki na 1,5 godziny. Formę do tarty natłuszczamy, wylepiamy rozwałkowanym ciastem, nakłuwamy widelcem. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Do miski przekładamy serek mascarpone, jogurt, dodajemy cukier puder oraz cukier waniliowy, wszystko razem miksujemy. Na końcu dodajemy wiórki czekoladowe, delikatnie mieszamy. Masę wykładamy na ostudzone ciasto kruche, na wierzch układamy jeżyny.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Czekolada Jeżyny Mascarpone

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Spotkanie rodzinne

Podobne przepisy

To może cię zainteresować