Tarta z jeżynami

4.43 (182 ocen)

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Pyszna tarta na kruchym cieście z dużą ilością jeżyn, smakuje wyśmienicie.

  • 1 godz. 40 min
  • Dla 10 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Ciasto:
    375 g mąki
    1 łyżka cukru pudru
    1 jajko
    150 g masła
    1/4 łyżeczki soli
    6 łyżek zimnej wody
    2 łyżeczki soku z cytryny

    Masa owocowa:
    80 dag jeżyn
    1 cukier waniliowy
    3 łyżki mąki pszennej
    2 łyżki mąki ziemniaczanej
    200 g cukru pudru
    oraz :
    1 jajko
    1 łyżka wody
Wystaw ocenę:

4.43 (182 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Tarta z owocami

Tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. W misce wymieszać mąkę, cukier puder i sól. Dodać masło, wodę, sok z cytryny, jajko i całość dokładnie zagnieść. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta cienko rozwałkować, przełożyć do formy na tartę i docisnąć do dna i boków. Nadmiar ciasta przyciąć tak, aby wystawało 0,5 cm poza formę. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i wyciąć równej grubości paski.
  • Jeżyny 2. Mąki oraz cukry dokładnie połączyć ze sobą w misce, dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę jeżynową wyłożyć na spód tarty i ułożyć na wierzchu ciasta paski dociskając je do brzegów tarty.
  • Tarta 3. Paski posmarować jajkiem wymieszanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175 i piec około 50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować