Tarta z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce wymieszać mąkę, cukier puder i sól. Dodać masło, wodę, sok z cytryny, jajko i całość dokładnie zagnieść. Gdyby składniki nie chciały się połączyć, dodać jeszcze odrobinę wody. Ciasto uformować w kulę, owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 30 minut. 2/3 ciasta cienko rozwałkować, przełożyć do formy na tartę i docisnąć do dna i boków. Nadmiar ciasta przyciąć tak, aby wystawało 0,5 cm poza formę. Pozostałą część ciasta cienko rozwałkować i wyciąć równej grubości paski.
2.Mąki oraz cukry dokładnie połączyć ze sobą w misce, dodać jeżyny i delikatnie wymieszać. Masę jeżynową wyłożyć na spód tarty i ułożyć na wierzchu ciasta paski dociskając je do brzegów tarty.
3.Paski posmarować jajkiem wymieszanym z wodą i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 C i piec 10 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 175 i piec około 50 minut.
Komentarze