Krucha tarta serowa z jeżynami

4 (1 ocen)

  • 2 godz.

W tym roku mam dużo jeżyn.Tym razem postanowiłam upiec z nimi tartę.Kruche ciasto,pyszna masa serowa i jeżyny to bardzo pyszne połączenia.Lekko kwaśne jeżyny przełamują słodycz tarty.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    półtorej szklanki mąki tortowej
    15 dag masła lub margaryny
    1 jajko
    pół szklanki cukru

    Masa serowa:
    25 dag białego sera ( ja użyłam chudego )
    1 budyń waniliowy
    1 łyżka cukru waniliowego
    4 łyżki cukru
    5 dag masła lub margaryny
    2 jajka

    Dodatkowo:
    mąka pszenna do posypania stolnicy
    około 2 szklanki jeżyn
    masło do posmarowania formy
Wystaw ocenę:

4 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Tarty Desery

Krucha tarta serowa z jeżynami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto. 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto,formujemy kulę i wstawiamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto wałkujemy na posypanej mąką stolnicy i wykładamy do formy na tartę posmarowaną masłem o średnicy 25 cm,następnie nakłuwamy widelcem.
  • Masa serowa na cieście. 2. Masło,cukier i cukier waniliowy ucieramy na puszysta masę,następnie wbijamy jajka i chwilę ucieramy.Na koniec dodajemy budyń w proszku i ser,ucieramy jeszcze kilka minut na gładką masę.Masę serową przekładamy na ciasto.
  • Z jeżynami. 3. Jeżyny płuczemy i dokładnie osuszamy,następnie układamy je na masie serowej.
  • Upieczona. 4. Tartę pieczemy około 60 minut w temperaturze 170 stopni.Tartę studzimy w formie.
  • Podane. 5. Wystudzoną formę wyjmujemy,kroimy i podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jeżyny Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować