Tarta z kremem cytrynowym

4.5 (179 ocen)

  • 40 min

Kwaśna, orzeźwiająca tarta z kremem cytrynowym. Doskonała propozycja dla miłośników cytrusów lub osób które nie przepadają za zbyt słodkimi deserami.

  • 40 min

Składniki:

  • (Na formę do tarty o średnicy 24cm)

    Na ciasto:
    200g mąki pszennej
    żółtko jajka
    140g masła
    szczypta soli

    Na krem:
    3 duże cytryny
    6 jajek
    120 g cukru
    250g gęstej śmietany 12%

    Dodatkowo:
    100ml śmietany kremówki
    2 łyżeczki cukru
Wystaw ocenę:

4.5 (179 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z kremem cytrynowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na ciasto zagniatamy na jednolitą masę i chłodzimy w lodówce około 30 minut. Rozwałkowujemy, nawijamy na wałek i nakładamy na formę do tarty wysmarowana masłem. Odcinamy nadmiar wystający za foremkę. przykrywamy ciasto papierem do pieczenia i wysypujemy na niego suchą fasolą. Pieczemy przez 20 minut w temperaturze 180 stopni c po czym zdejmujemy papier z fasola i pieczemy jeszcze 10 minut.
  • 2. Cytryny po sparzeniu wrzątkiem ocieramy ze skórki. Wyciskamy sok z cytryn. Do soku dodajemy skórki z dwóch cytryn. Resztę pozostawiamy do dekoracji. Sok wlewamy do rondelka razem z cukrem i gotujemy przez 10 minut. Studzimy. Dodajemy śmietanę i jajka, mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez 5-7 minut aż krem zgęstnieje. Wystudzoną masę wylewamy na ciasto i wygładzamy.
    Śmietanę ubijamy z dodatkiem cukru. Wyciskamy szprycą rozetki. Całość posypujemy skórka cytrynową. Podajemy schłodzone.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Krem cytrynowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować