Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkami

0 (0 ocen)

Kto odmówi tarty z truskawkami i marcepanem? Kruche ciasto, słodkie truskawki i obłędny krem. Idealne ciasto do kawy!

Składniki:

  • Ciasto:
    300 g mąki pszennej
    200 g masła lub margaryny
    100 g cukru
    1 żółtko
    2 łyżki śmietany 18%
    Szczypta soli
    Krem:
    1 budyń o smaku czekoladowym (40 g)
    1,5 szklanki mleka
    2 łyżki cukru
    125 g masła
    100 g marcepana
    Dodatkowo:
    250 g truskawek
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Desery

Tarta z kremem bydyniowo marcepanowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-20rmp3v 1. Ciasto:
    Na stolnicy łączymy ze sobą mąkę, cukier oraz szczyptę soli. Dodajemy pokrojone zimne masło, żółtko oraz śmietanę. Wszystko szybko i energicznie zagniatamy. Tworzymy kulę, owijamy ją folią i wkładamy do lodówki na 30 minut. Po tym czasie obsypujemy blat delikatnie mąką i rozwałkowujemy placek (u mnie do formy o śr. 26 cm). Z pozostałości ciasta możemy wylepić małe babeczki. Ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w 200*C przez 15 minut. Studzimy.
  • image-1suy65g 2. Krem:
    Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, jednakże w mniejszej ilości mleka. Przykrywamy folią (zapobiegnie to powstaniu kożuszka), studzimy. Masło wraz z marcepanem ucieramy na puch. Stopniowo po łyżce dodajemy budyniu. Aby marcepan ładnie nam się roztarł musi być ogrzany.
  • image-0dlv73j 3. Na gotowej tarcie rozkładamy pokrojone truskawki, kilka zostawiamy na górę ciasta. Następnie rozsmarowujemy krem. Ciasto chłodzimy w lodówce.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Marcepan Truskawki Owoce

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować