Tarta z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, cukru i jajka szybko zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy formę papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem i pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - aż będzie złote i całkiem upieczone.
Budyń rozpuszczamy w szklance wody (jeśli nie słodzony to dodajemy też cukier) i przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w podanej przeze mnie ilości mleka, bo ma być bardziej gęsty.
Gdy gotowy budyń przestygnie miksujemy go z masłem i ewentualnie cukrem pudrem do smaku.
Wykładamy na upieczony spód.
Na wierzchu układamy truskawki, uprzednio umyte, odszypułkowane i pokrojone na połówki.
Porady
Masło do ciasta kruchego powinno być zimne, aby spód wyszedł delikatniejszy.
Komentarze