Tarta z kremem budyniowym i truskawkami

4.5 (169 ocen)

  • 60 min

Lekka, słodka i orzeźwiająca tarta z dodatkiem soczystych truskawek. Idealny wypiek na lato, zwłaszcza w pełni truskawkowego sezonu!

  • 60 min

Składniki:

  • Na spód:
    -250g mąki
    -125g masła
    -65g cukru
    -jajko

    Na krem:
    -opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    -375 ml mleka
    -ok 125g masła
    -cukier puder do smaku

    Dodatkowo truskawki do ułożenia na wierzchu
Wystaw ocenę:

4.5 (169 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Tarty Desery

Tarta z kremem budyniowym i truskawkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mąki, masła, cukru i jajka szybko zagniatamy kruche ciasto. Wykładamy formę papierem do pieczenia, wylepiamy ciastem i pieczemy ok 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni - aż będzie złote i całkiem upieczone.
    Budyń rozpuszczamy w szklance wody (jeśli nie słodzony to dodajemy też cukier) i przygotowujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu - w podanej przeze mnie ilości mleka, bo ma być bardziej gęsty.
    Gdy gotowy budyń przestygnie miksujemy go z masłem i ewentualnie cukrem pudrem do smaku.
    Wykładamy na upieczony spód.
    Na wierzchu układamy truskawki, uprzednio umyte, odszypułkowane i pokrojone na połówki.

Porady

Masło do ciasta kruchego powinno być zimne, aby spód wyszedł delikatniejszy.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować