Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką

0 (0 ocen)

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Kruche ciasto wypełnione jabłkami, a na wierzchu orzechy i kruszonka.
Oto pyszna tarta. Idealna dla gości, lub kiedy przyjdzie ochota na coś słodkiego.
Nie jest trudna w wykonaniu. Jeśli macie gotowy mus jabłkowy w słoiku, to zrobicie
ją jeszcze szybciej.
Bardzo polecam, jest na prawdę pyszna.

  • 55 min
  • Dla 5 osób
  • Średni

Składniki:

  • 200 g. mąki pszennej tortowej
    50 g. cukru pudru
    100 g. masła
    1 jajko

    Jabłka:
    1 kg. jabłek (waga przed obraniem)
    4 łyżki wody
    3 łyżki cukru (zależy od słodkości jabłek)
    1 łyżka soku z cytryny
    1 pełna łyżeczka mąki ziemniaczanej
    2 łyżki zimnej wody

    Dodatkowo:
    2 garście orzechów włoskich

    Kruszonka:
    50 g. masła
    70 g. mąki pszennej
    50 g. cukru
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarta na słodko

Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką 1. Na stolnicę wysypać mąkę i cukier puder. Dodać pokrojone masło
    i posiekać nożem.
    Następnie zrobić kopczyk i wbić jajko. Zagnieść gładkie ciasto.
    Ciasto możecie też zagnieść mikserem z hakami, lub robotem.
    Kiedy ciasto będzie zwarte, uformować z niego kulę i zawinąć
    ją w folię spożywczą.
    Następnie schłodzić w lodówce, 30-40 minut.
  • Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką 2. Po tym czasie, przełożyć ciasto
    na stolnicę podsypaną mąką i rozwałkować na kształt koła.
    Formę do tarty (miałam 28 cm.) nasmarować masłem i posypać mąką.
    Rozwałkowane ciasto przełożyć delikatnie do formy, wykleić spód i brzegi.
    Spód ponakłuwać widelcem.
    Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 190 stopni i piec 15-20 minut.
    Po wyjęciu z piekarnika zostawić do wystudzenia.
  • Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką 3. Jabłka obrać i usunąć gniazda nasienne. Pokroić na mniejsze kawałki i przełożyć
    do garnka z grubym dnem. Dodać cukier i 4 łyżki wody. Podgrzewać na małym gazie.
    Smażyć aż jabłka zmiękną i zaczną się rozpadać. Następnie dodać sok z cytryny.
    Mąkę ziemniaczaną wymieszać z wodą i wlać do jabłek. Wymieszać.
    Podgrzewać jeszcze chwilkę, dosłownie pół minuty i wyłączyć gaz.

    Składniki na kruszonkę przełożyć do naczynia. Rozcierać palcami,
    aż powstanie kruszonka.

    Orzechy pokroić na mniejsze kawałki.

    Na podpieczone spód, wyłożyć jabłka.
  • Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką 4. Na jabłka wyłożyć orzechy i posypać kruszonką.
    Piec w piekarniku nagrzanym do temperatury 180 stopni, 30-35 minut.
  • Tarta z jabłkami, orzechami i kruszonką 5. Po wystudzeniu posypać cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować