Moja tarta z jabłkami jest wyjątkowa. Zapach owoców, wanilii. gożdzików i cynamonu roznosi się po całym domu. Najchętniej podaję ją na ciepło. Nikt i tak dłużej nie poczeka...
Rozkoszna tarta z jabłkami i orzechami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Przesiać mąkę przez sito, dodać masło, posiekać nożem, wymieszać z mąką.Dodać roztarte żółtko, cukier i śmietanę, szybko zagnieść ciasto. Uformować kulę, wstawić do lodówki na 30 minut.
2.Ciasto rozwałkować na grubość 4-5 mm, wyłożyć nim formę do tarty, ściąć resztki ciasta wystające poza formę.
3.Z resztek ciasta uformować kulkę, wstawić do lodówki.
4.Ciasto ponakłuwać widelcem. Na cieście rozłożyć papier do pieczenia (najlepiej wyciąć kształt formy), nasypać suchego grochu,piec 16 minut w temp. 200 stopni C.
5.Jabłka umyć, obrać, usnąć gniazda nasienne, zetrzeć, drobno pokroić lub rozdrobnić używając robota kuchennego. Wymieszać z cukrem, cynamonem, gożdzikami i orzechami, przełożyć do garnka, prażyć 10 minut.
6.Jabłka przełożyć na podpieczony spód tarty, na wierzchu ułożyć kawałki z reszty kruchego ciasta. Tartę piec jeszcze do zrumienienia wierzchu (około 14 minut).
7.Tartę podawać z ulubionymi lodami, np. bakaliowymi.
Komentarze