Tarta z cukinią, pomidorami i serem feta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mąki, masła, żółtka wyrobić kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cukinię obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Cukinię i pomidory dołożyć do podsmażonej cebuli i przez chwilę przesmażyć.
Ze śmietany, jaj, żółtego sera i przypraw przygotować sos do nadzienia.
Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę do tart. Nakłuć w kilku miejscach i podpiec przez 10 min w nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z cukinii, pomidorów i cebuli. Posypać serem fetą. Na wierzch wyłożyć sos przygotowany z sera, śmietany i jaj. Piec ok 20 min. w temp. 180st. C.
Smacznego!
Porady
Powyższą tartę z cukinią można wykonać także ze szpinakiem.
Komentarze