Tarta z cukinią, pomidorami i serem feta.

4.5 (201 ocen)

  • 40 min

Przepyszna tarta z cukinią

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    - 300 g. maki
    - 125 g. masła
    - 1 żółtko
    Nadzienie:
    - 1 cebula
    - 1 cukinia
    - 3 pomidory
    Sos:
    - 150 ml. śmietany
    - 2 jaja
    - 150 g. startego żółtego sera
    - sól, pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (201 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią, pomidorami i serem feta. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • tarta z cukinią 1. Z mąki, masła, żółtka wyrobić kruche ciasto. Uformować kulę, owinąć folią i schłodzić w lodówce.
    Cebulę obrać, pokroić w kostkę i podsmażyć na oleju. Cukinię obrać, pokroić w cienkie plasterki. Pomidory pokroić w kostkę. Cukinię i pomidory dołożyć do podsmażonej cebuli i przez chwilę przesmażyć.
    Ze śmietany, jaj, żółtego sera i przypraw przygotować sos do nadzienia.
    Schłodzone ciasto wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć na formę do tart. Nakłuć w kilku miejscach i podpiec przez 10 min w nagrzanym piekarniku. Na podpieczony spód wyłożyć nadzienie z cukinii, pomidorów i cebuli. Posypać serem fetą. Na wierzch wyłożyć sos przygotowany z sera, śmietany i jaj. Piec ok 20 min. w temp. 180st. C.
    Smacznego!

Porady

Powyższą tartę z cukinią można wykonać także ze szpinakiem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować