Tarta z warzywami i serem feta

4.47 (177 ocen)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Dzień dobry :) Dzisiaj zapraszam Was na delikatną tartę na kruchym spodzie z farszem śmietankowo - jajecznym z warzywami i serem feta. Tarta jest smaczna, bardzo pożywna oraz prosta w wykonaniu. Świetnie sprawdzi się na obiad lub kolację z kieliszkiem dobrego wina. Każdy jej kawałek znika błyskawicznie i dostarcza przyjemnych wrażeń naszemu podniebieniu. Gorąco polecam! :)

  • 60 min
  • Dla 3 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • TARTA
    - 250 g mąki pszennej
    - 125 g masła
    - 1 żółtko
    - 50 g wody
    - szczypta soli

    NADZIENIE
    - 1 cukinia
    - 2 szalotki
    - 1 mały pomidor
    - 2 jajka
    - 100 ml śmietanki
    - plaster masła
    - ser feta
    - natka pietruszki
    - sól i pieprz do smaku
Wystaw ocenę:

4.47 (177 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z warzywami i serem feta - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Fasola 1. Mąkę przesiewamy, dodajemy kawałki masła, żółtko, sól, wodę i zagniatamy wszystkie składniki. Ciasto owijamy w folię spożywczą i wkładamy na około 15 minut do lodówki. Po tym czasie rozwałkowujemy je, wypełniamy nim blaszkę, przykrywamy papierem do pieczenia i obciążamy grochem lub fasolą. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy 15 minut (pieczenie góra - dół). Następnie zdejmujemy obciążenie i pieczemy jeszcze około 5 minut.
  • cukinia 2. Cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, aby puściła wodę i odciskamy (kilka plastrów cukinii zostawiamy do dekoracji). Na rozgrzanym maśle szklimy pokrojone szalotki, dodajemy odciśniętą cukinię i chwilę razem przesmażamy, doprawiając warzywa solą i pieprzem.
  • 3. Jajka miksujemy ze śmietanką i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Warzywa układamy na spód tarty i zalewamy je masą śmietankowo - jajeczną. Na wierzch układamy plastry pomidora i cukinii oraz kawałki sera feta (kilka kawałków sera wciskamy także w masę). Tak przygotowaną tartę wstawiamy ponownie do piekarnika na około 30 minut. Upieczoną tartę posypujemy natką pietruszki lub ulubionymi ziołami. Życzę smacznego! :)

Porady

Jeśli lubimy pikantne smaki, na wierch tarty ułóżmy także kawałki papryczki Jalapeno.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować