Tarta z cukinią i maślakami

0 (0 ocen)

Powoli zaczyna się sezon na grzyby ale ja wykorzystałam mrożone maślaki, ponieważ czyściłam zamrażarkę. Wyszło pysznie.

Składniki:

  • Ciasto:
    pół szklanki mąki pszennej
    szklanka mąki krupczatki
    pół kostki margaryny
    6 łyżek śmietany 12-18%
    szczypta soli

    Farsz:
    1 duża cebula i 1 mała
    1 mała cukinia
    ok 300 g maślaków świeżych lub mrożonych
    sól
    pieprz

    Sos śmietanowy:
    1 szklanka śmietany 12-18 % (250ml)
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    sól
    pieprz
    2 jajka
    2-3 łyżki sera żółtego startego na tartce
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią i maślakami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki do schłodzenia na ok 30 min. Dużą cebulę obrać, pokroić w kostkę i zeszklić na odrobinie oleju, dodać pokrojone i wcześniej ugotowane maślaki, sól i pieprz. Chwilę dusić na patelni. Cukinie umyć, pokroić w plasterki i oprószyć solą by zmiękła, zostawić na sicie a następnie podsmażyć z pokrojoną w kostkę małą cebulą.
  • Tarta z cukinią i maślakami 2. Schłodzone ciasto podpiec w nagrzanym piekarniku ok 190 stopni na lekko złoty kolor (ok 15 min). Na podpieczone ciasto wyłożyć podsmażone grzyby a wierzchu ułożyć plasterki cukinii. Składniki na sos wymieszać, zalać nim wierzch tarty. Ponownie wstawić do piekarnika i piec ok 15 min aż sos się zetnie a brzegi ciasta staną się solidnie złote.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Grzyby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.5 (172 ocen)

Tarta z cukinią i szynką

To może cię zainteresować