Tarta z cukinią i boczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: Masło posiekać nożem na stolnicy, dodać mąkę, jajko, sól i wodę. Szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i włożyć do lodówki na ok 20 minut. Ciasto wyciągnąć i rozwałkować na foremkę do tart. Dokładnie wypełnić ciastem dno formy. Obciąć nadmiar ciasta na brzegach. Wstawić do lodówki na ok. 1 godzinę.Wyjąć z lodówki i podpiec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 10-15 minut aż ciasto się lekko zarumieni.
2.Boczek pokroić na mniejsze części i podsmazyć aż tłuszcz się wytopi a boczek się zarumieni.
3.Masło rpztopić, dodać posiekną cebulę i lekko zrumienić.Dodać paprykę pokrojona na mniejsze cęści i cukinię startą na tarku o grubych oczkach, dusić przez ok 8 minut.Jeśli wytwory się dosyć duża ilość soku, cukinię należy odcedzić przed nałożeniem na ciasto.
4.Jajka, sól, pieprz, ser, wymieszać w misce.Dodać podduszoną cukinię, delikatnie wymieszać.Wyłożyć na podpieczone ciasto, poukładać boczek..
5.Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 20-30 minut.
Komentarze