Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Margarynę, jajko i sól wymieszać mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z ziołami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.
2.Rozwałkować i wylepić dno i boki formy, Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika z temp 200 stopni na 15 min.
3.W czasie gdy spód się piecze przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor, posypując solą i pieprzem do smaku. Paprykę pokroić w krążki, pomidora w grubsze półplasterki. Cukinię pokroić obieraczką w cienkie długie plastry i wymieszać z łyżką oleju.
5.Cukinię dekoracyjnie ułożyć dookoła formy. W środku krążki papryki i plasterki pomidora. Wolne miejsca wypełnić serem. Posypać solą i pieprzem do smaku.
6.Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.
Komentarze