Tarta z cukinią

0 (0 ocen)

Kruchy aromatyczny spód, warzywa i ser. Świetna na gorąco i na zimno.

Składniki:

  • Ciasto:
    1.5 szkl mąki
    150 g margaryny
    1 jajko
    1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
    sól

    Nadzienie:
    2 młode cukinie
    2 cebule
    1 pomidor
    1 papryka
    100 g mozzarelli
    4 łyżki oleju słonecznikowego
    pieprz
    sól

    Forma: 24 - 26 cm
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Ciasto 1. Margarynę, jajko i sól wymieszać mikserem na jednolitą masę. Dodać mąkę wymieszaną z ziołami i zagnieść ciasto. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Przygotowanie do pieczenia 2. Rozwałkować i wylepić dno i boki formy, Nakłuć widelcem i wstawić do piekarnika z temp 200 stopni na 15 min.
  • Przygotowanie warzyw 3. W czasie gdy spód się piecze przygotować warzywa. Cebulę obrać i pokroić w półplasterki. Rozgrzać 3 łyżki oleju i podsmażyć na złoty kolor, posypując solą i pieprzem do smaku. Paprykę pokroić w krążki, pomidora w grubsze półplasterki. Cukinię pokroić obieraczką w cienkie długie plastry i wymieszać z łyżką oleju.
  • Wykładamy cebulę 4. Na podpieczony, lekko schłodzony spód wyłożyć cebulę.
  • Ułożenie warzyw 5. Cukinię dekoracyjnie ułożyć dookoła formy. W środku krążki papryki i plasterki pomidora. Wolne miejsca wypełnić serem. Posypać solą i pieprzem do smaku.
  • Gotowa tarta 6. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na ok. 15 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować