Tarta z cukinią

0 (0 ocen)

  • 30 min

Znakomita tarta z cukinią. Niasamowity zapach i smak gwarantowany.

  • 30 min

Składniki:

  • CIASTO
    mąka pszenna 200 g
    masło 60 g
    margaryna 60 g
    sól 1/2 łyżeczki
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
    żółtko jaja 1 duże

    NADZIENIE
    1-2 CUKINIE
    sól ziołowa
    śmietana 18 proc 200 ml
    ser pleśniowy niebieski 130 g
    jajka 2 sztuki
    pieprz cytrynowy 1 łyżeczka
    zioła prowansalskie 1 łyżeczka
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z cukinią - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-213759g 1. Do przesianej mąki dodajemy sól, zioła i drobno pokrojony zimny tłuszcz.
    Lekko rozcieramy w rękach na kruszonkę , łączymy z żółtkiem .
    Szybko zagniatamy jednolite ciasto , zawijamy w folię i wkładamy do lodówki.
    Ciasto wałkujemy i wykładamy dno i boki foremki wysmarowanej margaryną i posypanej mąką. Przykrywamy papierem do pieczenia , obciążamy kaszą , grochem i podpiekamy. Potem zdejmujemy papier i jeszcze kilka minut podpiekamy wierzch ciasta. Studzimy.
  • image-1fj0ysx 2. Cukinie płuczemy , suszymy i kroimy w plastry o grubości ok. 1/2 -1 cm.
    Opruszamy solą ziołową.
    Następnie kilka minut grillujemy z każdej strony. Przekładamy na papier.
    Miksujemy śmietanę , dodajemy po jednym jajku .Odkładamy mikser i dodajemy ser pokrojony w drobną kosteczkę , zioła i pieprz. Całość mieszamy łyżką.
    Na podpieczone ciasto wykładamy drobniej pokrojoną cukinię , polewamy śmietaną z serem. Pieczemy w 180 C przez ok. 30 minut , do zapieczenia góry.
    Smacznego.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cukinia

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować