Tarta z truskawkami, galaretką i budyniem

4.94 (155 ocen)

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Tarta z budyniem i galaretką to obowiązkowy deser w sezonie truskawkowym. Jest łatwa w przygotowaniu ale… trzeba trochę poczekać, aż kruchy spód i masa budyniowa przestygną, a galaretka zacznie tężeć. Przygotowanie można podzielić na dwa etapy. Wcześniej upiec kruche ciasto, a następnego dnia przygotować budyń i truskawki z galaretką.

  • 4 godz.
  • Dla 8 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Kruche ciasto
    30 dag mąki,
    20 dag masła,
    10 dag cukru,
    1 żółtko.

    Wierzch
    1 budyń o smaku waniliowym lub śmietankowym,
    400 ml mleka,
    1 łyżka masła,
    2 łyżki cukru,
    1 galaretka o smaku truskawkowym,
    50-60 dag truskawek.
Wystaw ocenę:

4.94 (155 ocen)

Tarta z truskawkami, galaretką i budyniem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Zimne masło posiekać z mąką i cukrem, aż powstaną drobne okruchy ciasta. Wtedy dodać żółtko, zarobić szybko kruche ciasto, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez około 30 minut.
  • 2. W tym czasie można już się zabrać za przygotowanie galaretki. Zagotować wodę, odmierzyć 400 ml (trochę mniej niż w przepisie na opakowaniu). Zawartość torebki wsypać do wody, dokładnie wymieszać, aż do rozpuszczenia, odstawić - niech stygnie.
  • 3. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę na tartę wysmarować masłem. Ciasto rozwałkować między dwoma kawałkami folii na grubość około 1 cm, wyłożyć nim boki i dno formy na tartę, ponakłuwać widelcem, wstawić do lodówki na czas nagrzewania piekarnika. Kruchy spód piec około 15-20 minut na złoty kolor. Ostudzić.
  • 4. Przygotować masę budyniową. Z 400 ml zimnego mleka odlać około pół szklanki i rozmieszać w niej zawartość torebki. Resztę mleka zagotować w rondelku dodając dwie łyżki cukru. Gdy mleko się zagotuje, garnek ściągnąć na bok, wlać rozmieszany proszek, ponownie postawić na ogniu i ciągle mieszając zagotować. Do lekko przestudzonego budyniu dodać dużą łyżkę masła i dokładnie wymieszać. Chłodną masę wyłożyć na kruchy spód.
  • 5. Sprawdzić, czy galaretka zaczyna tężeć. Gdyby jeszcze była zbyt płynna, można ją wstawić do lodówki. Należy jednak pilnować, aby nie doprowadzić do zastygnięcia.
    Truskawki przebrać, umyć, pozbawić szypułek, pokroić na mniejsze kawałki, ułożyć na wierzchu ciasta. Owoce zalać tężejącą galaretką.
  • 6. Ciasto wstawić do lodówki na około 1 godzinę.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Galaretka Owoce Truskawki

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Piknik Pieczenie Podwieczorek

Podobne przepisy

To może cię zainteresować