Tarta z brzoskwiniami w kremie migdałowo-rumowym

0 (0 ocen)

Połączenie migdałów, brzoskwiń i rumu okazuje się bardzo przyjemne nawet dla osób, które za rumem nie przepadają. Kolejny przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery". Polecam :)

Składniki:

  • Kruche ciasto:

    300g mąki
    200g masła
    100g cukru pudru
    szczypta soli
    2 łyżki śmietany lub 2 żółtka

    Krem:

    puszka brzoskwiń w syropie
    100ml mleka
    1 żółtko
    25g cukru pudru
    10g mąki ziemniaczanej
    1/2 opakowania cukru waniliowego
    100g masła
    100g zmielonych migdałów
    100g drobnego cukru
    1 jajko
    10g mąki ziemniaczanej
    25ml rumu
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Kruche ciasto Desery

Tarta z brzoskwiniami w kremie migdałowo-rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Formę do tarty o średnicy 28cm cienko wysmarować masłem. Można ułożyć też dwa długie paski z papieru do pieczenia (na krzyż), żeby łatwiej było wyciągnąć tartę z formy po upieczeniu.
  • 2. Przygotować kruche ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • 3. Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej o 2-3cm od dna foremki, luźno nawinąć na wałek i przełożyć ciasto do formy.
  • 4. Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki lub specjalne groszki ceramiczne do obciążenia ciasta. Piec przez ok 15 minut w 180°C. Następnie wyciągnąć fasolkę i papier i dalej piec do momentu aż ciasto będzie blado złote, a brzegi lekko przyrumienione.
  • 5. Przygotować krem: żółtko utrzeć z 25g cukru pudru na jasną masę. Dodać 10g mąki ziemniaczanej i zmiksować.
  • 6. Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Następnie ubijając mleko i w dalszym ciągu podgrzewając je, dolewać do niego masę z żółtka. Miksować do momentu uzyskania gęstego jednolitego budyniu. Odstawić do wystudzenia.
  • 7. Masło utrzeć z drobnym cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać migdały, jajko, mąkę ziemniaczaną i rum i dokładnie wymieszać.
  • 8. Masę migdałową połączyć z budyniem. Wymaga to trochę cierpliwości, bo budyń jest bardzo gęsty, ale miksując na średnich obrotach da się to zrobić w krótkim czasie.
  • 9. Krem równomiernie rozłożyć na podpieczonym cieście.
  • 10. Brzoskwinie odsączyć. Każdą połówkę ponacinać dość głęboko, uważajać jednak, by nie przeciąć ich do końca. Układać owoce na kremie i lekko je docisnąć.
  • 11. Całość wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 180°C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brzoskwinie Migdały Rum

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować