Połączenie migdałów, brzoskwiń i rumu okazuje się bardzo przyjemne nawet dla osób, które za rumem nie przepadają. Kolejny przepis zaczerpnięty z książki Marka Łebkowskiego "Ciasta i desery". Polecam :)
Tarta z brzoskwiniami w kremie migdałowo-rumowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Formę do tarty o średnicy 28cm cienko wysmarować masłem. Można ułożyć też dwa długie paski z papieru do pieczenia (na krzyż), żeby łatwiej było wyciągnąć tartę z formy po upieczeniu.
2.Przygotować kruche ciasto: z podanych składników szybko zagnieść ciasto, owinąć je w folię i wstawić do lodówki na 30 minut.
3.Po tym czasie ciasto rozwałkować na koło o średnicy większej o 2-3cm od dna foremki, luźno nawinąć na wałek i przełożyć ciasto do formy.
4.Na cieście ułożyć papier do pieczenia i wysypać fasolki lub specjalne groszki ceramiczne do obciążenia ciasta. Piec przez ok 15 minut w 180°C. Następnie wyciągnąć fasolkę i papier i dalej piec do momentu aż ciasto będzie blado złote, a brzegi lekko przyrumienione.
5.Przygotować krem: żółtko utrzeć z 25g cukru pudru na jasną masę. Dodać 10g mąki ziemniaczanej i zmiksować.
6.Mleko zagotować z cukrem waniliowym. Następnie ubijając mleko i w dalszym ciągu podgrzewając je, dolewać do niego masę z żółtka. Miksować do momentu uzyskania gęstego jednolitego budyniu. Odstawić do wystudzenia.
7.Masło utrzeć z drobnym cukrem na gładką i puszystą masę. Dodać migdały, jajko, mąkę ziemniaczaną i rum i dokładnie wymieszać.
8.Masę migdałową połączyć z budyniem. Wymaga to trochę cierpliwości, bo budyń jest bardzo gęsty, ale miksując na średnich obrotach da się to zrobić w krótkim czasie.
9.Krem równomiernie rozłożyć na podpieczonym cieście.
10.Brzoskwinie odsączyć. Każdą połówkę ponacinać dość głęboko, uważajać jednak, by nie przeciąć ich do końca. Układać owoce na kremie i lekko je docisnąć.
11.Całość wstawić do piekarnika i piec przez 30 minut w 180°C.
Komentarze