Tarta z brukselką

0 (0 ocen)

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Wykwintna tarta na kruchym spodzie z dodatkiem białego twarogu. Zielone warzywa z szynką dojrzewającą i słonym serem feta doskonale uzupełniają się smakiem.

  • 2 godz.
  • Dla 4 osób
  • Średni

Składniki:

  • Ciasto
    20 dag mąki,
    10 dag półtłustego sera twarogowego,
    10 dag margaryny,
    1 jajko,
    1/4 łyżeczki soli,
    szczypta gałki muszkatołowej.
    Farsz
    20 dag brukselki (może być mrożona),
    20 dag zielonej fasolki szparagowej (może być mrożona),
    2 plasterki szynki dojrzewającej,
    10 dag sera typu feta,
    2 jajka,
    szklanka kwaśnej śmietany 18%,
    sól, pieprz do smaku.
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Szynki

Tarta z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Twaróg rozgnieść widelcem lub przecisnąć przez praskę do ziemniaków, wymieszać z przesianą mąką i solą, posiekać drobno nożem z zimna margaryną. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto.
    Ciasto owinąć folią i włożyć do lodówki na minimum 1 godzinę.
    Schłodzone cisto wyjąć, pokroić nożem na plastry i wylepić nimi formę do tarty o średnicy 23 cm. Dno ciasta nakłuć widelcem. Podpiec w piekarniku nagrzanym do 220oC przez 20 minut.
  • 2. Brukselkę oczyścić z uszkodzonych liści, z fasolki poodcinać końcówki z ogonkami, pokroić na mniejsze kawałki. W garnku zagotować około 2 litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli i jednej łyżeczki cukru. Przygotowane warzywa wrzucić na wrzątek i gotować przez około 10 minut, nie przykrywać, odcedzić.
  • 3. Śmietanę dokładnie wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Na podpieczonym cieście ułożyć ugotowane warzywa, kawałki fety i kawałki szynki. Całość zalać masą śmietanowo jajeczną.
  • 4. Tartę piec w piekarniku nagrzanym do 190oC przez około 30 minut. Podawać gorącą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka Fasolka szparagowa Sery Szynka Warzywa

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować