Tarta z brukselką

0 (0 ocen)

  • 40 min

W sam raz na podwieczorek.

  • 40 min

Składniki:

  • CIASTO;
    200 g masła lub margaryny
    1 jajko
    300 g mąki pszennej
    szczypta soli
    2 łyżki wody

    FARSZ;
    10 kulek brukselek
    2 średnie cebule
    ok 15 dkg pieczarek małych
    sól
    pieprz
    zioła np; tymianek , prowansalskie

    BESZAMEL;
    1 szklanka śmietany
    2 jajka
    szczypta gałki muszkatołowej mielonej
    3-4 łyżki tartego sera żółtego
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brukselką - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z podanych składników zagnieść gładkie ciasto. Wylepić nim formę do tarty, nakłuć widelcem i wstawić do lodówki na ok pół godziny. Składniki na sos beszamelowy połączyć ze sobą i dobrze rozmieszać.
  • Tarta z brukselką 2. Brukselkę oczyścić, opłukać i przeciąć na pół a następnie ugotować w lekko osolonej wodzie. Odcedzić. Pieczarki opłukać i pokroić na ćwiartki. Cebulę obrać pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na małej ilości oleju. Dodać pieczarki a na sam koniec brukselkę. Doprawić solą, pieprzem i ulubionymi ziołami.
  • 3. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika do 200 stopni i podpiec na rumiano, a następnie wyłożyć na podpieczone ciasto warzywa i polać sosem beszamelowym. Piec ok 30 min , na złoty kolor ciasta i zarumienienia się sera.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brukselka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować