Tarta z brokułem i kalafiorem z sosem jogurtowo-pomidorowym

0 (0 ocen)

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Prosta i niedroga - ze składników, które zazwyczaj są pod ręką.

  • 45 min
  • Dla 4 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • Na formę ok 22cm
    -250 g mąki pszennej
    -150 g masła
    -4 jajka
    -szczypta soli i pieprzu
    -1 brokuł
    -1 kalafior
    -2 pomidory (lub krojone w puszce)
    -10 ml oliwy
    -50 g jogurtu, najlepiej typu greckiego
    -150 ml śmietanki 30%
    -100 g sera pleśniowego
    -gałka muszkatołowa
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta z brokułem i kalafiorem z sosem jogurtowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę, 2 jajka, masło wraz ze szczyptą soli i pieprzu zagnieść na ciasto. Wylepić nim blaszkę do tarty. Ponakłuwać i podpiec ok 10 minut w 180 st.
    Brokuł i kalafior umyć, podzielić na różyczki. Lekko obgotować. Tak przygotowane warzywa odłożyć by ostygły.
    2 jaja zmiksować ze śmietanką i doprawić. Warzywa poukładać na przemian na tarcie. Całość zalać przygotowaną masą. Ser pleśniowy pokroić w małe kawałki i powtykać pomiędzy różyczki. Wstawić do zapieczenia na ok. 15-20 minut do piekarnika rozgrzanego do 220 st.
    Przygotować sos. Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Drobno pokroić. Wymieszać z jogurtem greckim i doprawić do smaku według uznania.
    Gotową tartę podzielić na porcje i podawać z sosem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kalafior Ser pleśniowy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Pieczenie Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować