Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kalafiorem

4.47 (152 ocen)

Młode ziemniaczki już smakują idealnie i nadają się nie tylko jako dodatek do drugiego dania. Polecam zapiekankę

Składniki:

  • Ilość składników uzależniamy od ilości porcji jaką chcemy przygotować

    Ja podaję przepis na dwie duże porcje

    10 różyczek kalafiora
    10 różyczek brokuła
    1 kg ugotowanych młodych ziemniaków (można ugotować wieczorem na półtwardo)
    kawałek wędzonego boczku (ewentualnie kiełbasa)
    1 duża cebula
    śmietana 18 % około 2 łyżki
    1 duże jajko
    przyprawa do ziemniaków
    10 dag sera żółtego
    oliwa
Wystaw ocenę:

4.47 (152 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki

Zapiekanka ziemniaczana z brokułem i kalafiorem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kalafiora i brokuła wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy około 5 minut, odcedzamy.

    Cebulę kroimy i podsmażamy na oleju, wykładamy na dno naczynia żaroodpornego. Ziemniaki kroimy na plasterki i układamy jedną warstwę na cebuli, posypujemy przyprawą do ziemniaków. Boczek kroimy w drobną kostkę i podsmażamy go na patelni, aby wytopił się z niego naturalny tłuszcz, wysypujemy na ziemniaki. Następnie układamy kolejną warstwę ziemniaków, przekładając kalafiorem i brokułem, wszystko posypujemy przyprawą do ziemniaków, całość zalewamy jajkiem wymieszanym ze śmietaną i posypujemy startym żółtym serem. Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika do 180 stopni na 15-20 minut
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kalafior Ziemniaki Brokuły

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować