Tarta z brokułami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Na stolnicę przesiać mąkę i wsypać sól. Zrobić wgłębienie i dodać masło pokrojone w kosteczkę. Rozetrzeć je dokładnie z mąką. Następnie dodać jajko i szybko zagnieść ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na 30 minut.
Po tym czasie piekarnik nagrzać do 180 stopni i:
1.Foremkę do tarty o średnicy 24 cm. posmarować masłem.
2. Ciasto rozwałkować na cienkie koło tak żeby było większe od średnicy foremki.
3. Postawić foremkę na stolnicy i włożyć na nią ciasto.
4. Do brzegów foremki mocno docisnąć ciasto, resztki usuwając nożem lub wałkiem do ciasta.
5. Jeśli nie chcemy by boki ciasta opadły należy włożyć foremkę do lodówki na 30 minut.
6.Piec ciasto z obciążeniem przez 15 minut i następnie bez obciążenia przez następne 5 min.
2.Beszamel:
Do rondelka włożyć masło i roztopić na bardzo małym ogniu. Następnie dodać mąkę i podsmażyć całość przez ok 1-2 minuty. Wlać mleko i mieszać energicznie trzepaczką żeby nie zrobiły się grudki. Gotować przez ok 2 minuty. Zdjąć z ognia i doprawić sos solą i świeżo zmielonym pieprzem do smaku. Na wierzch sosu położyć kawałek folii spożywczej lub płatki masła, po to by nie powstał kożuch.
3.Wnętrze:
Róże brokuła ugotować w posolonej wodzie tak by były jędrne. Przelać zimną wodą, odstawić.
Czosnek pokroić w talarki i podsmażyć na maśle, na bardzo małym ogniu. Na samym końcu dodać posiekane zioła i od razu zdjąć z ognia.
Na spód tarty równomiernie rozłożyć czosnek z ziołami, następnie brokuły i beszamel.
Na końcu ułożyć pokrojoną w plastry mozarellę i piec przez ok 30 minut w 180 stopniach.
Przed podaniem tartę lekko przestudzić.
Smacznego!
Porady
Jeśli mamy ulubione dodatki np. kawałki kurczaka lub inne warzywa, możemy je dodać wzbogacając tartę o kolejny smak.
Komentarze