Tarta z brokułami i serem pleśniowym

0 (0 ocen)

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Lekka tarta na cieście francuskim z dodatkiem brokułu oraz sera pleśniowego i kurczaka świetnie sprawdzi się na obiad jak i na kolację. Wszystkie składniki zostały delikatnie pokryte sosem jogurtowym z odrobiną pieprzu ziołowego co nadaje potrawie charakterystycznego smaku.

  • 50 min
  • Dla 6 osób
  • Łatwy

Składniki:

  • opakowanie ciasta francuskiego light lub zwykłego
    1 brokuł
    ½ piersi z kurczaka
    ½ opakowania sera pleśniowego
    opakowanie jogurtu naturalnego (200 ml)
    jajko
    sól, pieprz, pieprz ziołowy
    papryka słodka wędzona, czosnek suszony
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Tarty Zapiekanki

Tarta z brokułami i serem pleśniowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Tarta z brokułami i serem pleśniowym 1. Brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy do miękkości. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i smażymy na rozgrzanym oleju (pierś z kurczaka możesz także upiec w piekarniku lub usmażyć na grillu). Przyprawiamy do smaku papryką oraz czosnkiem. Ciasto francuskie układamy na formie do tarty – wykrawamy na kształt formy tak by przykryty był spód oraz boki. Następnie układamy przestudzony brokuł, kawałki kurczaka oraz pokrojony w kostkę ser pleśniowy. Przygotowujemy sos. Do miseczki wlewamy jogurt oraz wbijamy jajko.
    Mieszamy do połączenia składników. Przyprawiamy solą, pieprzem oraz pieprzem ziołowym. Polewamy tarte. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 25-30 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Brokuły Kurczak Sery Ser pleśniowy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować