Tarta serowo-cebulowa

4.5 (186 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Jest moim popisowym daniem. Piekę ją bardzo często.

Składniki:

  • Ciasto: 1,5 szkl. mąki
    ● 1/2 kostki margaryny
    ● jajko
    ● 2 łyżki zimnej wody
    ● sól. Farsz: 3-4 cebule
    ● łyżeczka przyprawy do zup
    ● łyżka oliwy
    ●10 dag startego żółtego sera
    ● 1,5 szkl. gęstej śmietany
    ● 4 jajka
    ● szczypta gałki muszkatołowej
    ● sól
    ● pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (186 ocen)

Zobacz również:

Tarty

Tarta serowo-cebulowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Szybko zagniatamy kruche
    ciasto, wyklejamy nim tortownicę
    i wstawiamy na kilka godzin
    do lodówki.
  • 2. Cebule kroimy w półplasterki,
    solimy, dusimy na oliwie.
    Pod koniec dodajemy
    przyprawę do zup. Na cieście
    układamy cebulę i przykrywamy
    warstwą sera. Jaja roztrzepujemy
    ze śmietaną, doprawiamy
    i wylewamy na ser.
    Pieczemy 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Cebula

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować